Reproductieonderzoek

Reproductieonderzoek speelt een belangrijke rol in het verklaren van populatietrends en kan laten zien of en welke extra beschermingsmaatregelen noodzakelijk zijn om bedreigde populaties in stand te houden. 

Toepassing

Reproductieonderzoek is een belangrijke schakel om de ontwikkelingen van vogelpopulaties beter te begrijpen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden om de volgende onderzoeksvragen te beantwoorden: 

  • Worden er voldoende jongen geproduceerd om de populatie in stand te houden of te doen groeien?
  • Wat zijn knelpunten in de reproductie van de populatie en welke maatregelen kunnen er eventueel genomen worden om dit op te lossen?
  • Hebben beschermingsmaatregelen om de reproductie van de populatie te bevorderen het gewenste effect? 

Het verzamelen van gegevens voor reproductieonderzoek gebeurt vaak door het monitoren van vogelnesten. De precieze methodiek voor het vinden en volgen van nesten verschilt per soort, afhankelijk van onder andere de nestlocatie, ligduur (de tijd dat de eieren en jongen in het nest zijn) en gevoeligheid voor verstoring. Soortspecifieke kennis is bij het uitvoeren van nestonderzoek dus van belang, met name voor soorten die gevoelig zijn voor verstoring of waarvan de nesten lastig te vinden zijn. 

Nestonderzoek en de Omgevingswet

Het zoeken en volgen van vogelnesten is niet toegestaan conform de Omgevingswet in verband met het risico op verstoring. Vrijwilligers en professionals die hun nestgegevens invoeren in het Meetnet Nestkaarten van Sovon hebben een ontheffing voor het uitvoeren van nestonderzoek, omdat zij gegevens verzamelen voor landelijke reproductiemonitoring. Zij kunnen met een registratiebewijs, dat op onze website op te vragen is, aantonen dat zij bekend zijn met de gedragscode nestonderzoek en bevoegd zijn om nesten te zoeken. 

AviNest

Professionele nestonderzoekers kunnen gratis gebruik maken van de android app AviNest, waarmee nestgegevens direct in het veld digitaal kunnen worden ingevoerd op gestandaardiseerde wijze en automatisch terecht komen in het Meetnet Nestkaarten. De verzamelde gegevens kunnen direct vanuit AviNest geĆ«xporteerd worden, of via het online invoerportaal van Sovon eenvoudig geanalyseerd worden op bijvoorbeeld nestsucces en legdatum. Voor soorten waarvan voldoende gegevens beschikbaar zijn,  kunnen resultaten vergeleken worden met gegevens over broedprestaties die op landelijk niveau zijn verzameld binnen het Meetnet Nestkaarten. Deze landelijke gegevens kunnen per soort worden geraadpleegd op https://stats.sovon.nl/

Contact

Bernice Goffin

Meetnetcoƶrdinator Nestkaarten en MAS
Bernice Goffin