Agenda

 • Vogelteller in actie

  Gelderland heeft mooie natuurgebieden, zoals de Veluwe en de gebieden langs de Rijn. Ze vormen leefgebied van bijzondere broedvogels, zoals de IJsvogel, Draaihals, Dodaars en Watersnip. Om de vogelontwikkelingen in de natuurgebieden goed te volgen, zoeken we vogelaars die jaarlijks een gebied willen inventariseren volgens de BMP-methode, met speciale aandacht voor de wat schaarsere broedvogels (BMP-B). Dit voorjaar leiden we je graag op in het veld.

 • BMP'er in actie

  Spechten roffelen, de eerste Vinken beginnen te slaan en de Bosuil zit in sommige gevallen al op de eieren. Het voorjaar zit al in de lucht. Tijd om je klaar te maken voor het BMP-seizoen.

 • Blauwe Kiekendief

  Al sinds begin jaren ’90 organiseren Sovon en FFF bijeenkomsten voor de vrijwilligers in Fryslân. De Sovon/FFF-Voorjaarsbijeenkomst vindt zoals gebruikelijk plaats in het hart van de provincie en staat ditmaal geheel in het teken voor het aankomende ‘integrale Waddenjaar’. Drie lezingen over de ontwikkeling van broedvogels in de Waddenzee.

 • We nodigen je graag uit voor de digitale startavond van het Meetnet Urbane Soorten (MUS) op 12 maart. Een goede start om aan het telseizoen te beginnen. De avond is bedoelt voor alle Stads en Dorpsvogeltellers die meedoen aan MUS. Maar ben je nog geen MUS-teller maar lijkt het je wél leuk en interessant? Dan ben je ook van harte welkom.

 • Monitoringgebieden, ganzen en zwanentelling

 • Steekproeftelling, ganzen en zwanen Hoogwater Harlingen: 13:32u – 83

 • Rode Wouwen op nest

  De jaarlijkse roofvogeldag van de Werkgroep Roofvogels Nederland in Meppel. Een gezellige en zeer informatieve dag over de ecologie, monitoring en bescherming van roofvogels.

 • Tellen kan van 8 maart tot en met 24 maart

 • Vogelteller in actie

  In het voorjaar van 2024 organiseren Sovon, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer de cursus Broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode in de Zuidwest-Drenthe. De cursus is een combinatie van vijf theorieavonden en vier praktijkochtenden in het veld onder leiding van een ervaren broedvogel-teller. Tijdens de vroege ochtenden ga je in een klein groepje op pad en breng je de opgedane kennis meteen in de praktijk.

 • Kievitkuiken

  Ben jij een vogelaar met een hart voor boerenlandvogels en vindt je het belangrijk dat we onze kennis over deze zwaar bedreigde soortgroep uitbreiden zodat we beter weten hoe kenmerkende soorten als de Kievit, Patrijs en Veldleeuwerik beter beschermd kunnen worden? Met Meetnet Agrarische Soorten (MAS) lever je met slechts vier ochtenden in het veld al een zeer belangrijke bijdrage aan onze kennis van boerenlandvogels. Op dinsdag 19 maart organiseren we een digitale startavond die geschikt is voor zowel startende MAS-tellers als tellers die al een tijdje actief zijn in het boerenland.

 • vogelaar kijkt en zoekt

  In het voorjaar van 2024 organiseert Sovon weer een cursus broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode in Fryslân. Deze cursus is voor vogelaars die het leuk vinden om te leren inventariseren en daarmee aan de slag te gaan. Om je te informeren over de opzet van de cursus en wat er allemaal komt kijken bij het inventariseren, is er op donderdagavond 1 februari een online informatieavond (20.00-21.00).

 • Broedvogeltellers

  Eind maart 2024 start de Vogelwerkgroep Amsterdam in samenwerking met Sovon een cursus broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode. Ieder voorjaar gaan in heel Nederland ruim 2.000 vrijwilligers op pad om de broedvogels in hun ‘eigen’ gebied in kaart te brengen. Ook onze vogelwerkgroep kent een flink aantal BMP-tellers. Doe je mee?