Sterfte wilde dieren

Vogelgriepslachtoffers. Foto: Roy Slaterus

Dode vogel gevonden? Geef het door!

Heb je een dode vogel of ander wild dier gevonden? Geef deze dan door via het online meldpunt. Zo krijgen we meer inzicht in wanneer wilde dieren sterven, waar en waaraan. 

Vondst melden »

Waarom

Het verzamelen van meldingen van dode wilde dieren geeft een indruk van de ‘normale’ patronen van sterfte. In welke periode van het jaar leggen vogels het loodje? Zijn er verschillen tussen de soorten? Wat zijn de doodsoorzaken? Dit zorgt ervoor dat we tijdig opvallende sterfte kunnen signaleren. Een plotselinge verhoogde sterfte kan een aanwijzing zijn dat er iets aan de hand is. 

Wat doe ik met een dood dier?

Het hangt af van de staat van het kadaver of onderzoek mogelijk is. Dieren die al langer dan circa één tot twee dagen dood zijn, komen niet in aanmerking voor onderzoek. Als het kadaver nog in goede staat is, zullen wij of de onderzoekers na je melding zo spoedig mogelijk contact met je opnemen. Meer informatie over het melden van kadavers voor onderzoek vind je op de sites van het DWHC en RAVON.

Dode dieren in je tuin kun je het beste begraven of bij het afval doen. Tenzij je vermoed dat het dier door een ziekte is overleden. Raak het dan niet aan en geef op het formulier aan dat het dier is gestorven aan een ziekte. Wij of de onderzoekers (afhankelijk van de keuzes bij het invoeren) nemen contact met je op.

In alle gevallen stellen wij je melding op prijs. Deze nemen we op in onze database. Iedere melding draagt bij aan onze kennis over sterfte.

Bekijk het stappenplan (pdf) »

Wat doe ik met een dode vogel

 

Resultaten

We geven regelmatig een update van de recent ingevoerde dode vogels. Je kunt zelf ook kijken wat er gemeld is en waar via een interactieve kaart

Samenwerking

De registratie vindt plaats in samenwerking met RAVON en de Zoogdiervereniging, zodat ook dode amfibieën, reptielen, vissen en zoogdieren gemeld kunnen worden.  

Het daadwerkelijke onderzoek van de kadavers wordt uitgevoerd door het WBVR in Lelystad of het DWHC in Utrecht, afhankelijk van de omstandigheden rondom de sterfte.