Starten met LiveAtlas

Tellingen voor LiveAtlas kun je het beste in de app Avimap invoeren. Maar het kan ook via het invoerportaal. Op deze pagina leggen we beknopt uit hoe je snel van start kunt. Wees gerust, een telling invoeren is na een goede start een fluitje van een cent. Ben je nog niet aangesloten als teller bij Sovon? Dan begin je in elk geval met de eerste stap.

Registreer je bij Sovon

Om als waarnemer gegevens in te voeren en te zien bij Sovon, dien je geregistreerd te zijn. Dat regel je in twee minuten via de registratiepagina. 

Ben je al voor andere projecten van Sovon actief, dan kun je na inloggen meteen meedoen met LiveAtlas.

Wat is de bedoeling?

In de handleiding lees je wat je precies kunt doen om een volledige lijst bij te houden en in te voeren voor LiveAtlas.

Lijsten invoeren op de website

Een lijstje van een wandeling bijgehouden op papier? Je kunt deze eenvoudig achteraf invoeren via het online invoerportaal.

Avimap om in het veld in te invoeren

Je lijstjes in het veld meteen invoeren? Dat kan met de app Avimap, die beschikbaar is voor Android en Apple. In de app selecteer je het project via Selecteer plot. Bekijk voordat je op pad gaat de handleiding over hoe je telt voor LiveAtlas. 

Je downloadt de laatste versie van de app op het toestel waar je het veld mee in gaat. 

Kwaliteit en validatie

Al blijft vogels tellen mensenwerk, de kwaliteit van gegevens is belangrijk. Daarom kun je in de app een lijst gebruiken van soorten die al in het kilometerhok zijn gezien. Opvallend hoge aantallen, bijzondere soorten of anderszins afwijkende tellingen worden gevalideerd door het team van LiveAtlas. Dat team bestaat uit enkele medewerkers van Sovon en vrijwilligers die tellingen valideren:

Rob Berkelder, Hidde Bult, Paul van Els, Albert de Jong, Fred Hustings, Harm Meek, Kees Scharringa, Henk Schreuders, Gerard Troost, Erik van Winden

Waarnemingen exporteren

 

 

Externe video URL
Contact

Albert de Jong

Adviseur en woordvoerder
Albert de Jong
Opleiding vrijwilligers, redactie, persvoorlichting, broedvogelkarteringen en coördinatie LiveAtlas. Doet in vrije tijd onderzoek naar grote meeuwen en Visarenden