Dode vogel melden
Sovon verzamelt meldingen van dode vogels. Die helpen ons niet alleen bij het herkennen van normale sterftepatronen bij vogels, maar ook bij het signaleren van ongewone sterfte. Denk bijvoorbeeld aan vogelgriep bij watervogels en roofvogels en het Usutu-virus bij Merels. Het is belangrijk om sterfte door deze ziekten goed te volgen en om meer te weten te komen over de impact die ze hebben op vogelpopulaties.
Meld je vondst van een stervende of dode vogel via ons meldpunt. Elke melding draagt bij aan ons zicht op wat er in de natuur gaande is. Wekelijks beoordelen we alle meldingen en gaan we na of er bijzonderheden zijn.
Wat doe je met je vondst?
Losse dode vogels waarvan de doodsoorzaak vermoedelijk geen ziekte of vergiftiging is, kun je het beste op een rustige plek in de natuur achterlaten of begraven. Wil je dat een dode vogel wordt opgeruimd, dan adviseren wij je om contact te zoeken met de lokale terreinbeheerder of gemeente. Sovon heeft zelf niet de mogelijkheid om ter plekke dode vogels op te halen.
Wil je een vers dode vogel aanbieden voor onderzoek, vergeet dan niet om dit in het meldformulier aan te vinken. In dat geval sturen wij je melding automatisch door aan het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC), dat contact met je zal opnemen over de verdere mogelijkheden.
Resultaten
Via de overzichtskaart kun je de meldingen bekijken die bij ons meldpunt binnenkwamen. Sovon werkt regelmatig mee aan analyses van uitbraken van vogelziekten en werkt mee aan publicaties hierover.
Meld een dode vogel
Heb je een dode vogel of ander wild dier gevonden? Geef deze dan door via het online meldpunt. Iedere melding draagt bij aan kennis over dierziektes.
- Periode
- Jaarrond
- Soortgroep
- Alle soorten
- Dagdeel
- Overdag
- Roy Slaterus
Vraag?
Een vraag over het melden van dode vogels? Neem dan contact op met onze helpdesk via helpdesk@sovon.nl of 024-7410410
Heb je vragen over het inzenden van dode vogels voor onderzoek, neem dan contact op met het DWHC via telefoonnummer 030-2537925.
Samenwerking
Je kunt ook dode amfibieën, reptielen, vissen en zoogdieren melden. Deze meldingen worden gedeeld met RAVON en de Zoogdiervereniging.
Het daadwerkelijke onderzoek aan kadavers wordt uitgevoerd door het WBVR in Lelystad of het DWHC in Utrecht, afhankelijk van de omstandigheden rondom de sterfte.