Meldingen zeldzame broedvogels
Losse meldingen van zeldzame broedvogels zijn een waardevolle aanvulling op de systematische tellingen voor het Broedvogel Monitoring Project (BMP). Vogelaars treffen ook buiten gebieden die geteld worden geregeld zeldzame broedvogels aan. Zulke toevallige waarnemingen, bijvoorbeeld tijdens excursies of vakanties, helpen om een zo compleet mogelijk beeld van de Nederlandse broedvogels te krijgen. Denk aan Roerdompen, Oeverlopers, Roodmussen en Grauwe Klauwieren in geschikt broedgebied.
Het gaat om losse meldingen van zeldzame vogels die op (mogelijk) broeden wijzen.
Het is ook mogelijk om jaarlijks alleen één, enkele of alle zeldzame broedvogels in een vast telgebied te inventariseren via het Broedvogel Monitoring Project.
Toepassing
Sovon houdt de verspreiding en aantallen van zeldzame broedvogelsoorten jaarlijks zo compleet mogelijk bij. Deze informatie wordt gebruikt voor natuurbeleid en -beheer en voor beschermingsdoelen.
Laatste rapport
In het rapport Broedvogels in Nederland in 2023 zijn alle gegevens van dit project samengevat. Aan de hand van teksten per soort, figuren en tabellen vind je snel de achtergrondinformatie die je zoekt. Vrijwilligers die een melding hebben gedaan, krijgen het broedvogelrapport van het betreffende jaar toegestuurd.
Download het rapport (pdf)Meedoen?
Heb je een schaarse of zeldzame vogel gedetermineerd en op een (mogelijke) nestplek gezien? Meld deze dan met zoveel mogelijk details via ons invoerportaal.
Sovon maakt deze gegevens niet openbaar tijdens het broedseizoen, zodat de broedvogels ongestoord kunnen broeden.
- Periode
- Voorjaar
- Soortgroep
- Selectie van soorten
- Dagdeel
- Overdag
- Arjan Boele
Vragen?
Neem contact op met de districtscoördinator die de verzameling van de meldingen in jouw regio coördineert.