Constant Effort Sites (CES)
Het ringen van vogels valt onder de verantwoordelijkheid van het Vogeltrekstation. Samen met Sovon coördineert dat station het Nederlandse ringwerk op zogenaamde Constant Effort Sites (CES). Op deze plekken worden vogels geringd om gegevens te verzamelen over de overleving en reproductie van broedvogels. Gecertificeerde vogelringers vangen in het voorjaar en de zomer op een gestandaardiseerde manier vogels met behulp van mistnetten.
Er zijn ruim 40 CES-locaties in Nederland. Ze liggen in verschillende biotopen, zoals rietmoeras en bos. Van half april tot en met begin augustus wordt eens per 10 dagen geringd. Van zo’n 20 algemene soorten, waaronder de Rietzanger en de Winterkoning, is het ieder jaar mogelijk om indexen te berekenen.
Toepassing
Dankzij de gestandaardiseerde werkwijze verzamelen we gegevens over veranderingen in de jaarlijkse overleving en het broedsucces van zangvogels. Het CES-project levert waardevolle informatie op waarmee we een deel van de aantalsveranderingen van broedvogels kunnen verklaren. Ook veranderingen in de fenologie, trekgedrag en conditie van vogels kunnen worden opgemerkt door vogels te ringen, te meten en te wegen.
Laatste resultaten
Meer resultaten zijn de lezen in de jaarlijkse digitale nieuwsbrief die alle deelnemers ontvangen.
In het rapport Broedvogels in Nederland in 2023 zijn gegevens van het CES-project gebruikt voor enkele analyses.
Download het rapport (pdf)Meedoen?
Om zelf een Constant Effort Site te starten, dien je te zijn opgeleid tot vogelringer bij het Vogeltrekstation. Op sommige plekken is de hulp van enthousiaste aspiranten en assistenten welkom. Je kunt via de coördinator van het CES-project in contact komen met de ringers van een CES-plek.
- Handleiding ringgegevens Digitale Nestkaart PDF, 132.4 kB
- Periode
- Voorjaar
- Soortgroep
- Broedvogels
- Dagdeel
- Overdag
- Symen Deuzeman
Samenwerking
Het CES-project wordt gecoördineerd vanuit het Vogeltrekstation (NIOO) en Sovon.