BMP-cursus

Met de cursus Broedvogels inventariseren volgens de BMP-methode leiden we vogelaars op om zelfstandig een broedvogelinventarisatie uit te voeren. Je oefent het toepassen van de methode in het veld onder leiding van een ervaren docent. Elk voorjaar organiseren we enkele cursussen verspreid door het land, meestal in samenwerking met een terreinbeheerder en/of vogelwerkgroep.

De cursus bestaat uit vijf theorieavonden en vier veldbezoeken. De avonden worden afgewisseld met veldbezoeken, zodat je als cursist de kans krijgt om de theoretische kennis meteen in de praktijk toe te passen. Tijdens de veldbezoeken ga je in een klein groepje op pad met een ervaren broedvogelteller. De resultaten van deze bezoeken voer je in via de app Avimap. Hierdoor leer je om de resultaten zelf te verwerken en te interpreteren. Aan het einde van de cursus krijg je een toets en bij voldoende gevolg een diploma. Na deze cursus kun je zelfstandig een BMP-telling uitvoeren en de telgegevens invoeren via Avimap. 

Wat leer je?

Als cursist leer je (1) om het gedrag van broedvogels te interpreteren, (2) ze volgens de BMP-methode te inventariseren en (3) om de gegevens in het veld via de app Avimap en op het online invoerportaal te verwerken. Hoewel er telkens wat aandacht wordt besteed aan de herkenning en het gedrag van broedvogels, is de BMP-cursus géén herkenningscursus. Kennis van de geluiden en het uiterlijk van de algemene Nederlandse broedvogels is een vereiste. Het is dus vooral een cursus inventarisatietechnieken, waarna we natuurlijk verwachten dat je bij goed gevolg aan de slag gaat voor het BMP-project.

Wat doe je?

De vijf cursusavonden duren telkens 2 uur en worden grotendeels fysiek (soms deels digitaal via Zoom) op een cursuslocatie in de regio gegeven. De praktijklessen duren tussen de 2 en 3 uur en vinden in de vroege ochtend plaats in een oefengebied. Tussen de cursusavonden door krijg je huiswerkopdrachten mee. Die kosten je ongeveer 2 uur per week.

Instapniveau

Deze cursus is geschikt voor de ervaren vogelaar, die de vogelsoorten in het oefengebied al goed op zicht en geluid herkent. 

Meedoen

In de agenda zie je of er een cursus is waar je aan mee kunt doen. Heb je een vraag, of wil je een cursus organiseren? Stuur ons dan een mail.

Ik heb interesse

Met dit formulier geef je aan dat je geïnteresseerd bent in het volgen van een BMP-cursus in jouw regio. We houden je per e-mail op de hoogte van het cursusaanbod.