Tumult bij de nesten

Na weken met een betrekkelijk overzichtelijke situatie in de huiszwaluwkolonies, is het voor de ruim 130 nestonderzoekers weer extra opletten. In veel kolonies zijn de jongen van de eerste legsel groot. Sommige nesten zijn al leeg. Tussen de groepen zwaluwen bij de kolonie vliegen al jonge vogels. En bij sommige nesten is het ronduit tumultueus...

Door Albert de Jong

Tijdens het nestonderzoek voor het Jaar van de Huiszwaluw zien de nestvolgers van alles gebeuren. Soms vallen er nesten spontaan naar beneden (Dwingeloo), proberen Gierzwaluwen nesten te kraken (Rhoon) of is er een pesterige buurjongen die met een stok een nest naar beneden haalt (Simonshaven).

Rondvliegende jongen

Zeker niet overal is het zulke kommer en kwel. In veel kolonies loopt de eerste broedgolf op zijn einde. Dat betekent dat er grote jongen uit de nestopeningen steken (bruine kopjes met gele snavelbasis) of zelfs al uitgevlogen zijn. Die mengen zich dan in de groep bij de kolonie en komen 's avonds nog in hun geboortekolonie slapen. Het is nu dus extra goed letten op het verenkleed van de vogels die de nesten ingaan (zie foto hieronder).

Links volwassen, rechts juveniel. Foto's Harvey van Diek.

Tweede leg en tumult

Bij sommige nesten is het na het uitvliegen stil. Maar schijn kan bedriegen. Huiszwaluwen kunnen snel beginnen aan een tweede legsel. Regelmatig een loerend, zwartblauw kopje uit het nest is een teken dat er weer plannen zijn met een nest. Vaak wordt er ook weer zachtjes gezongen. Soms is er tumult, wanneer een derde vogel bij het nest aanklampt. Meest waarschijnlijk zijn dat buurmannen die in deze nestfase (E1) de eitjes van de buurvrouw willen bevruchten. Niet zelden wordt zo'n vogel bij de ingang fel roepend tegengehouden en even vastgehouden (foto linksboven).