Jonge Zeearenden gezenderd

In de afgelopen weken zijn vier jonge Zeearenden voorzien van een zender. Daarmee zullen ze individueel van plaats tot plaats te volgen zijn. Met die gegevens hoopt de Werkgroep Zeearend informatie te verzamelen over de risico's die jonge arenden lopen op hun vliegroutes.

In vier gebieden werd een jonge Zeearend gezenderd: in Spijk-Bremerberg en de Lepelaarsplassen (Fl), de Dordtse Biesbosch en op de Hellegatsplaten (ZH). De vogels kregen een zogenaamde GPS-logger op hun rug. Die bevat een zonnecel en een 3G internetverbinding waarmee de positie van de vogel naar de onderzoekers wordt gestuurd. Daarmee hoopt de werkgroep de dieren komende jaren gaan volgen, van de eerste vlieglessen tot de omzwervingen naar nieuw leefgebied. De afgelegde routes zijn vanaf uitvliegen voor het publiek te volgen op de website van de werkgroep. Maandelijks wordt een kort overzicht gegeven met het laatste nieuws van betreffende dieren. Bij het onderzoek naar Zeearenden zijn ook medewerkers van Sovon betrokken.

Populatie gevolgd

Het doel van de werkgroep is het bevorderen van de bescherming van en ecologisch onderzoek naar de Zeearend in Nederland. Op deze manier wordt de ontwikkeling van de populatie gevolgd.

Meer lezen

Lees het volledige bericht op de website van de Werkgroep Zeearend.