Zes miljoen vogels in stedelijk gebied

Het Meetnet Urbane Soorten (MUS) is dit jaar begonnen aan het zestiende jaar. In de afgelopen vijftien jaar zijn maar liefst 5.713.080 vogels doorgegeven van 235 soorten (inclusief exoten en hybriden)! Vanaf 2009 zijn daar ook 46.320 zoogdieren van 34 soorten bijgekomen. In 2022 gaan we de zes miljoen exemplaren passeren. MUS krijgt zo steeds meer body en waarde.

Op basis van MUS-tellingen krijgen we een beeld van hoe het met de stadsvogels gaat. De voorlopige resultaten van dit broedseizoen laten een evenwichtig beeld zien. Er zijn evenveel soorten in de plus als in de min. Zo is er ten opzichte van vorig jaar (iets) meer Huismus en Spreeuw ingevoerd en minder Houtduif en Halsbandparkiet. Stabiele soorten zijn de Merel, Wilde Eend en Scholekster. De Merel staat dit jaar in de schijnwerpers. De soort neemt al jaren geleidelijk af in stedelijk gebied. Door een uitbraak van het usutu-virus werd deze afname versterkt vanaf 2017. In de recente jaren is er weer licht herstel te zien (zie figuur 1). We gaan zien of dat dit jaar ook het geval is.

 

Figuur 1. Landelijke ontwikkeling (index) van de Merel in stedelijk gebied, gebaseerd op MUS 2007-2021.

Lichte toename kat?

Deelnemers aan MUS kunnen ervoor kiezen om ook alle soorten zoogdieren mee te tellen. In de praktijk gaat het vooral om vier soorten: Konijn, Haas, Eekhoorn en Huiskat. Vooral deze laatste is interessant vanwege de predatie op vogels. Het beste zou zijn als de Huiskat zich tijdens het broedseizoen weinig laat zien. De kat vertoont echter een lichte toename in de MUS-tellingen, waarmee we kunnen concluderen dat de oproep van Vogelbescherming om de kat binnen te houden vooralsnog weinig zoden aan de dijk zet. 

De deelnemers aan MUS tellen gedurende drie periodes tijdens het broedseizoen. De tweede periode loopt tot 15 juni. Interessant is hoe deze tweede telling gaat uitpakken. Veel zomergasten kwamen wat later terug dit jaar. De Gierzwaluw is nu echter weer duidelijk aanwezig en ook de Huiszwaluw en de Boerenzwaluw zijn volop te zien. Van de late zomergasten zijn de Kleine Karekiet en de Bosrietzanger nu aan het binnenkomen. We gaan het zien en tellen.

Meer informatie en/of meedoen?

Kijk op Sovon.nl/MUS