Vogelteller in de kijker – Hetty van der Stoep

Vogels brengen rust. Ik had altijd al belangstelling voor vogels gehad, maar deed er weinig mee. Totdat covid-19 de wereld stilzette. Ik ging in die tijd veel het veld in vlakbij huis, alleen of met mijn kinderen, en merkte dat ik heel blij werd van vogels observeren. Meer dan andere dingen brengt het rust en ontspanning te midden van de drukte van werk en een jong gezin.

Hetty van der Stoep
Vogelteller in de kijker: Hetty van der Stoep

Ik raakte echt besmet met het vogelaarvirus toen mijn jongste dochter en ik een rietgors ontdekten die we na wat puzzelen op naam konden brengen. Ik meldde me aan voor de jaarrond vogelcursus van IVN Maas en Waal. Dat jaar leerde ik van gids Gerard en de andere vogelaars ontzettend veel. We bezochten prachtige gebieden: diverse uiterwaarden, de Zouweboezem met Purperreigers en Zwarte Sterns, De Kempen, Plan Tureluur en meer. Een hele nieuwe wereld ging open!

Net uit het ei en direct tellen, kan dat wel?

Het bijhouden van lijstjes deed ik eerst op papier, maar via LiveAtlas ging dat veel handiger. Bovendien leek het me nuttig om zo bij te dragen aan vogelwaarnemingen en via die weg uiteindelijk aan de vogelbescherming. Soortenkennis heb ik uitgebreid via de water- en wintervogelcursus van Sovon. Een aanrader! Direct aansluitend mocht ik meelopen met een BMP-telgroep in ‘mijn’ lokale vogelgebied de Binnenveldse Hooilanden. Ik kon mijn geluk niet op! Tegelijkertijd volgde ik via de Vogelwerkgroep Wageningen de BMP cursus. Tijdens de praktijkochtenden met ervaren coaches hebben we veel geoefend met broedcodes in verschillende plots. Wat een mooie ervaring was dat weer!

Samen tellen en interpreteren

Ik tel mee in de Jaarrond Tuintelling, LiveAtlas en sinds kort dus BMP. Bij vragen en gekke dingen krijg je snel een opbouwende reactie en tips van de helpdesk en medewerkers. Er zijn wel eens ‘grijze’ situaties. Het is dan prettig om samen met anderen te tellen. Samen zie je meer, en stel je elkaar goede vragen. Zo hoorden we afgelopen week de typische snorrende zang van de snor, maar dan met vreemde korte strofen en pauzes. Wat daarmee te doen? We zijn het nog aan het controleren. Het kan goed zijn dat onze andere waarnemingen al een territorium opleveren.   

Mooie ervaringen

Als beginnend teller is er iedere keer wel iets nieuws te beleven, wat telkens een kick geeft. Afgelopen vrijdagavond telden we nachtzwaluwen op de Edese heide. We hoorden hun magische continue ratelzang rollen over de heide. En we hadden het geluk om een paartje heel dichtbij te zien vliegen in de schemering. Dat zijn euforische momenten.  

Enthousiasme overdragen

Onze tweeling van 9 vindt het leuk om mee te gaan met hun eigen kijkertjes. Ze kennen al veel meer soorten dan ik op die leeftijd en zijn trots op hun ontdekkingen. Met het tellen, en ook door mijn kinderen en anderen enthousiast te maken, hoop ik kleine beetjes bij te dragen aan de bescherming van onze mooie natuur.