Vijf ‘Waarnemers van Verdienste’ bekendgemaakt op de Landelijke Dag

Vrijwillige vogeltellers zijn goud waard voor Sovon. Zonder al die duizenden vrijwilligers zouden we niet weten hoe het met vogels gaat in Nederland. Daarom zet Sovon elke vijf jaar enkele waarnemers extra in het zonnetje. We noemen ze Waarnemers van Verdienste. Dit zijn vrijwillige vogeltellers die al meer dan 25 jaar vogels tellen voor Sovon. Tijdens de Landelijke Dag van Sovon Vogelonderzoek op 25 november zette directeur Theo Verstrael vijf ‘Waarnemers van Verdienste’ in het zonnetje.

Vijf waarnemers van verdienste
De vijf Waarnemers van Verdienste van dit jaar op een rij. Vlnr. Harry Smit, Greet Boomhouwer, Hidde Bult, Marc Buise en René Oosterhuis| Foto: Mark Koeleman

Sovon prijst zich gelukkig met veel vrijwilligers die zich al vele jaren inzetten voor het tellen en onderzoeken van vogels. De jury die de Waarnemers van Verdienste selecteert kreeg daarom diverse kandidaten met een indrukwekkende staat van dienst voorgeschoteld. Toch steken er altijd weer mensen bovenuit, zo ook dit jaar. 

Wie zijn de vijf ‘Waarnemers van Verdienste’ van dit jaar?

Dit jaar valt de eer te beurt aan de volgende vijf Waarnemers van Verdienste:

  • Greet Boomhouwer – Almere 
  • Hidde Bult – Bergen op Zoom
  • Marc Buise – Zeeuws-Vlaanderen
  • René Oosterhuis – Leek
  • Harry Smit – Alkmaar

Greet Boomhouwer

Greet Boomhouwers eerste waarnemingen voor Sovon stammen uit 1996, waarnemingen in het BSP-project en enkele watervogeltellingen. Nog steeds is ze ontzettend fanatiek en neemt ze ontzettend grote gebieden voor haar rekening, vooral ganzen/zwanen-telgebieden. Het mooie van Greet is dat ze haar passie en kunde voor tellen graag met anderen deelt. Ze neemt veel mensen mee op pad en leert hen alles. Daar hebben velen van mogen profiteren. Als laatste mag niet onvermeld blijven dat voorgaande vrijwilligers van het jaar en andere meest gewaardeerde vrijwilligers bijna altijd mannen betreffen. Tegenwoordig zijn vrouwen steeds meer te zien als vogelaar en teller maar zo’n lange staat van dienst is zeldzamer. Ook hierom is Greet dus uniek!

Hidde Bult

Hidde Bult is voorzitter van de Vogelwerkgroep Bergen op Zoom. Vanuit die rol coördineert hij diverse tellingen in en rondom het Markiezaat en Bergen op Zoom. Naar de meningen van vele lokale mensen doet hij dit fantastisch, motiveert en inspireert hij veel mensen om hier ook aan mee te doen. Hidde is een wandelende encyclopedie van vogelkennis. Ondanks dat zijn gezondheid niet top is, blijft hij tellen, zelfs in het afgelegen en ruige gebied Het Markiezaat. Daarnaast zet hij zich op verschillende manieren in voor meer natuur op de Brabantse Wal (o.a. via het waterschap). Ook is hij validator voor LiveAtlas in Zeeland.   

Marc Buise

Marc Buise is al heel lang BMP-teller in Zeeuws-Vlaanderen. Zo heeft hij een reeks van 30 jaar tellingen in de Grote Putting en is hij daarnaast onder meer initiator en jarenlang teller van enkele plots op Saeftinghe (heel belangrijk in die regio). Daarnaast telt hij ook jarenlang ganzen- en midwinterteller. Bovendien is Marc een prettig persoon in de categorie: niet opvallen, maar wel veel doen en anderen stimuleren. Een topkandidaat en daarom ook door de jury verkozen als één van de vijf!

René Oosterhuis

René Oosterhuis uit het Groningse Leek is sinds 1990 teller voor Sovon. Hij was toen 16. Inmiddels telt hij voor 10 verschillende projecten. Maar veruit zijn grootste verdienste is de laatste jaren het huismussenonderzoek in zijn eigen omgeving. Hij is dit gestart toen hij kinderen kreeg en niet meer als vogelwachter naar Griend kon en een onderzoeksonderwerp dicht bij huis wilde. Hij herhaalt het onderzoek van Cees Heij uit de jaren ‘80 (het enige promotieonderzoek dat ooit aan de Huismus in Nederland was gedaan). Door het onderzoek van René kunnen we zo langzamerhand duiding geven aan de redenen van achteruitgang van de Huismus.

Harry Smit

Harry Smit doet stadsvogelonderzoek en is organisator, motivator, inventariseerder en schrijver van de tienjaarlijkse stadsvogelinventarisaties van de gemeente Alkmaar. Daarnaast telt hij op regelmatige basis  de Huismus en meeuwen binnen de gemeente Alkmaar. Hij is organisator en cursusleider van vogelcursus voor beginners/ gevorderden en organisator van Sovon-cursussen voor beginnende Sovontellers. Bovendien is hij twee keer voorzitter geweest van de Vogelwerkgroep Alkmaar e.o. en heeft hij regelmatig contact gehad met de gemeente over de meeuwenproblematiek.

Waardering

Al deze activiteiten van deze vijf toppers moesten natuurlijk beloond worden met de erkenning als Sovon Waarnemer van Verdienste, zo concludeerde de jury. Op zaterdag 25 november kregen de vijf vrijwilligers op de speciale jubileumeditie van de Landelijke Dag een oorkonde alsmede hun favoriete vogelsoort op foto ingelijst overhandigd door Theo Verstrael, directeur van Sovon.