Supertrek van Wespendieven

Eerder deze week kondigden we al aan dat er momenteel Wespendieven op trek zijn. Maar het bleken er wel heel veel te zijn...

Normaal word je in Nederland niet zo verwend met fikse aantallen Wespendieven. De hoofdtrekbaan van Scandinavische Wespendieven loopt net ten oosten van ons land. Vandaag, 25 augustus, was er echter enorme trek in delen van Oost- en Zuid-Nederland. Op telpost Eltenberg werden er 471 geteld, en dat is voor Nederlandse begrippen heel erg veel. Misschien had de aantrekkende oostenwind op zaterdag de hoofdtrekbaan wat richting Nederland verlegd?

De dag begon grijzig, bijna windstil en qua trek rustig, maar enkele opklaringen leidden een heuse trekgolf in. Op sommige trektelposten was het genieten geblazen, terwijl er ook veel losse waarnemingen gedaan werden. Voeg daarbij nog de nodige Visarenden, Grauwe Kiekendieven en ander fraais toe, en het is duidelijk dat sommigen een bijzondere dag beleefden. Wel meldden de waarnemers dat de trek erg hoog plaatsvond en de vogels soms in de bewolking oplosten.

Niet overal was het raak. In de westelijke en noordelijke delen van het land bleven de aantallen laag, terwijl het in o.a. het uiterste zuiden gewoon regenachtig was. Op 26 augustus een vervolg?