Steenuilen profiteren van muizenoverdaad

In sommige delen van het land is er een overvloed aan muizen. Goed nieuws voor muizeneters, waaronder uilen.

Pascal Stroeken en Ronald van Harxen volgen al tientallen jaren Steenuilen in de Achterhoek (en zijn onvermoeibare motoren achter de werkgroep STONE). Ze hebben al het een en ander meegemaakt in het veld, maar dit jaar staan ze weer eens verbaasd te kijken. De heren aan het woord:

Prooien tellen

"Sinds 1998 tellen we tijdens elk bezoek aan een nestkast de prooiresten, met name de muizen. Tot aan dit broedseizoen was 2007 het topjaar met 197 muizen. De jaren 2009, 2010 en 2011 waren uitgesproken mager met 28, 38 en 34 muizen. 2012 was met 125 beduidend beter en 2013 belandde met 165 zelfs in de top-drie. De verwachting was dat 2014 wel eens voor een nieuw record zou gaan zorgen.

Overvloedig muizenaanbod

Nou, die verwachting is uitgekomen. En hoe! De teller staat, met nog een aantal kansrijke plekken te gaan, inmiddels op 486. Fenomenaal! Dat is niet zo maar even een record, dat is ... buiten alle proporties. De Bosmuizen alleen al verslaan met 253 exemplaren alle voorgaande jaren. En dan nog 145 veldmuizen, 73 Rosse woelmuizen, 8 Huismuizen, 6 Woelratten en 1 jonge Bruine rat. Bij sommige nesten lag een compleet verse voorraad van meer dan 20 muizen, bij andere was de voorraad zo groot dat er voor de jongen geen beginnen meer aan was. De maden kropen ons letterlijk tussen de vingers door bij het eruit halen.

De uilskuikens krijgen het niet op

Opvallend was dat er verschillende keren een flinke voorraad lag bij jongen die 10 tot 14 dagen oud waren. De muizenstand lijkt geëxplodeerd dit jaar. Zelfs op die leeftijd kunnen ze de overdaad niet aan. We zijn erg benieuwd waar de teller eind van het seizoen op staat, maar de 500 gaan we voorbij!"

Kijk ook op de informatieve website van het tweetal.