Steenuilen beleven opmerkelijk broedseizoen

Door het koude voorjaar kwam de natuur laat op gang. Uiteraard was iedereen benieuwd hoe dit zou uitpakken voor het broedseizoen van de Steenuilen. STONE maakt de balans op!

De STONE-nieuwsbrief meldt dat overal in Nederland is vastgesteld dat de uilen dit jaar laat met de eileg begonnen, vaak een week tot tien dagen later dan normaal. Ook was de gemiddelde legselgrootte in de meeste regio’s aanmerkelijk kleiner dan andere jaren. Niettemin worden uit diverse regio’s goede broedsuccessen gemeld. Ondanks de kleinere legsels vlogen er per nest relatief veel jongen uit en verkeerden ze in prima conditie. In die gebieden werden in de nesten vaak stapels muizen op voorraad aangetroffen (op de foto een Grote bosmuis uit Winterswijk). Maar uit Brabant bijvoorbeeld wordt melding gemaakt van weinig muizen, veel smerige nesten en daarmee samenhangend een slechtere conditie van de jongen.

Al met al een interessant jaar! Op de STONE-website meer informatie en een gedetailleerd overzicht van de resultaten uit diverse regio’s.

Bekijk de STONE-nieuwsbrief voor meer Steenuilen-nieuws.