Sneeuwvlucht Kramsvogel

Afgelopen zaterdag, 24 januari 2015, sneeuwde het in een groot deel van het land. Geen spectaculaire hoeveelheden, maar toch: de Kramsvogels reageerden vlot.

Op verschillende trektelposten werden mooie aantallen gezien, zoals in het Dwingelderveld (6752 ex.), het Hazewater bij Amersfoort (6530) en de Maarnsche Berg (3395). Een dag later zaten er nog steeds de nodige tsjakkeraars in de lucht, maar waren de aantallen een stuk lager.

Trek in najaar en winter
Kramsvogels zijn tamelijk wispelturige trekkers. De najaarstrek, die eind oktober of begin oktober piekt, kan jaarlijks sterk verschillen qua volume. Zo was afgelopen najaar nogal mager. Maar een inval van vorst en sneeuw kan tot diep in de winter voor nieuwe verplaatsingen zorgen.

Sneeuwtrek, soms massaal
Die winterverplaatsingen kunnen ronduit indrukwekkende proporties aannemen. Zo behoren de aantallen die op 31 januari 2010 gezien werden tot de top 20 in de database van trektellen.nl. Toen werden aantallen gezien van 28.232 (IJmeerdijk), 24.567 (Ketelbrug/Kamperhoek) en 13.508 (Dordtse Biesbosch) Kramsvogels. Op dezelfde dag hadden ook veel ganzen genoeg van deze sneeuwrijke winter en trokken prachtige slierten over een breed front, met name door het Rivierengebied.

Vernieuwde site
 Een mooie gelegenheid trouwens om de vernieuwde site van trektellen.nl eens goed te bekijken. Ziet er fraai en overzichtelijk uit, smullen maar!