Schaarse zeevogels dienen zich aan

Met spanning keken vogelaars uit naar wat de heftige storm met zich mee zou brengen. Helaas is een sterke zuidwestelijke stroming niet heel gunstig om veel schaarse zeevogels te zien. Toch zijn er in de laatste dagen verschillende bijzondere soorten langs de kust gezien: Kleine Alken en Vorkstaartmeeuwen.

De hevige zuidwesterstorm van afgelopen maandag kwam dan wel uit de verkeerde richting, toch zorgde de sterke aanlandige wind voor enkele leuke soorten. Op Trektellen.nl en waarneming.nl werden diverse bijzondere waarnemingen ingevoerd. Op maandagmiddag kwamen er twee groepjes Kleine Alken voorbij Castricum. De dag erna werd er een Papegaaiduiker voor de kust van Texel waargenomen en vloog een Stormvogeltje langs Ouddorp. Op woensdag vlogen er drie Vorkstaartmeeuwen langs. Deze fraaie zeesoort laat zich vooral in oktober zien, tijdens harde wind met een noordwestelijke component. Ook opvallend waren de aantallen Middelste Jagers die de afgelopen dagen werden genoteerd. Zouden deze tientallen een opmaat zijn naar een klein influxje in november?

Het Kanaal

Het Kanaal is een nauwe en ondiepe doorgang voor zeevogels. Die worden bij (noord)westelijke wind vaak dicht langs de kust geblazen. Met zuidwestelijke wind zijn trektellers minder blij. Dan beperken de mooie aantallen en soorten zich meestal tot de Atlantische kust en blijft het in Nederland rustig. Een voorbeeld: de zuidwesterstorm van maandag leverde langs Frankrijk en Spanje honderden Vale Pijlstormvogels op. Met deze soort is nog wat anders aan de hand. 'Vale Pijlen' worden de laatste jaren steeds later in het najaar gezien langs de onze kust. Het zou zomaar kunnen dat er eentje opduikt in de komende dagen, die wél is doorgeschoten naar Het Kanaal.