Regen brengt verlichting voor de Merel

Na een lange periode van droogte is er eindelijk weer wat regen van betekenis gevallen in Nederland. En dat kunnen de Merels goed gebruiken.

Momenteel zitten veel Merels op het nest en moeten ze hun hongerige jongen zien te voeren. Maar de regenwormen die ze daarvoor nodig hebben, zaten diep in de droge grond verscholen. Nu het allemaal wat natter is, komen de wormen weer omhoog. En dat is te merken. Er worden weer meer merels gezien die met voedsel heen en weer vliegen. Het broedseizoen voor de Merel is nog lang niet voorbij: veel Merels starten nog vervolglegsels en de nestbouw hiervoor is weer in volle gang.

Doe mee met onderzoek

Merels met wormen in de bek kunnen op weg zijn naar een nestje met jongen. Doorgaans vliegen ze in een rechte lijn op het nest af. Op die manier kom je dus te weten waar de nesten zitten. Ook vrouwtjes die met nestmateriaal slepen zijn het waard om in de gaten te houden. Vind je een nest? Kijk dan op onze website wat je kunt doen.

In het Jaar van de Merel doen we ook onderzoek naar het dieet van de Merel. Help mee en geef door wat de Merels in jouw omgeving eten. Met de telling ‘Wat eet de Merel?’ kun je dit eenvoudig bijhouden.