Noord-Hollandse Smient duikt op in Noord-Finland

Sinds 2015 wordt met kleurringen gedragsonderzoek gedaan aan Smienten die overwinteren in Noord-Holland. Aflezingen buiten het studiegebied zijn zeldzaam. Dit jaar kwam er echter een hele bijzondere terugmelding binnen.

In de natte polders boven Amsterdam vangt een team van vrijwilligers onder leiding van Fred Cottaar en Gerard Müskens jaarlijks tientallen Smienten en voorziet hen van een kleurring. Hiermee hopen ze meer te weten te komen over het gedrag van de Smienten die in Noord-Holland overwinteren. De kleurringen worden buiten het studiegebied zelden afgelezen, maar er is één wel heel bijzondere uitzondering. Voor de derde keer in vier jaar werd een gekleurringd vrouwtje teruggemeld uit hetzelfde meertje midden in het stadje Rovaniemi in het noorden van Finland. En dat niet alleen: elke keer werd ze begeleid door een toom kuikens.

Volop in de schijnwerpers

Smienten staan landelijk steeds vaker in de aandacht door hun vermeende rol bij de verspreiding van vogelgriep vanuit de oostelijke broedgebieden en het veroorzaken van gewasschade. Vanwege dat laatste laait ook regelmatig de discussie op over verjaging en afschot van Smienten. Tegelijkertijd is Nederland van internationaal belang als overwinteringsgebied voor de Europese populatie. Om te weten hoe we Smienten het beste kunnen beheren en beschermen, is het dus belangrijk om voldoende kennis over de soort te vergaren.

Gele en oranje kleurringen

Om meer te leren over het gedrag van de Smient is in 2015 een kleurringproject opgezet, waarbij Smienten in de Westwouderpolder en de Krommenieër Woudpolder worden gevangen en voorzien van een gele of oranje kleurring. Hiermee wordt onder meer informatie verzameld over de plaatstrouw en partnertrouw bij Smienten. In 2018 en 2019 werd bovendien een aantal Smienten voorzien van een zender om hun winterbewegingen en trekroutes in kaart te brengen.

Uitgestrekt broedgebied

De zenders lieten zien dat de Smienten die in Noord-Holland overwinteren in het voorjaar uitwaaieren over een enorm broedgebied, van de Baltische Staten tot achter het Oeralgebergte in Rusland en zuidelijk tot aan de grens met Kazachstan. Dat er van gekleurringde Smienten terugmeldingen uit het buitenland komen is echter uniek. En al helemaal dat de vogel in kwestie tot drie keer toe met kuikens is teruggevonden op hetzelfde meertje.

Kleurring afgelezen?

Eind augustus komen de eerste Smienten weer terug naar Nederland. Vind je de komende tijd zelf een Smient met een gele of oranje kleurring? Voer deze dan in op www.geese.org of stuur je waarneming per mail naar fred.cottaar@gmail.com.