Meeuwenringen aflezen

Het is een sport voor mensen met geduld, een scherpe blik en veel kaas: meeuwenringen aflezen.

Meeuwen laten zich, vooral bij koud weer, met graagte voeren. En dat biedt gespecialiseerde vogelaars de kans om op te letten of er geringde vogels tussen zitten. Dat behoeft de nodige oefening, maar wie daar handig in is kan soms hevig toeslaan. Op 31 januari profiteerden Frank Majoor en Rob Voesten van een laagje ijs in Kampen (pootjes goed zichtbaar!).

Ze zagen Kokmeeuwen met ringen uit 11 landen, uit een gebied van België tot Tsjechië, de Baltische landen en Scandinavië. Plus nog de nodige Stormmeeuwen met ringen en een Duitse Zilvermeeuw. Bij andere acties vangen ze meeuwen om ze te voorzien van (kleur)ringen.

Het draagt allemaal bij aan een betere kennis van de herkomstgebieden van de in ons land overwinterende meeuwen. Kijk bijvoorbeeld voor de gegevens over Kokmeeuwen op de site van Frank Majoor.

Naschrift van Sander Elzerman: Het toeval wil dat Cornelis Fokker, Laurens van der Padt en ik ook op 31 januari een rondje gemaakt hebben om meeuwenringen af te lezen. Alleen deden wij dat in Rotterdam-Zuid. Wij kwamen tot 9 verschillende landen bij de Kokmeeuwen, waaronder enkele exemplaren die door Frank Majoor geringd zijn. De overige Kokmeeuwen kwamen uit dezelfde regio als genoemd in het artikel. Verder lazen we nog de ringen af van enkele Nederlandse en een Noorse Zilvermeeuw. Hoogtepunt voor ons vormde een onvolwassen Aalscholver met metalen ring uit Denemarken.