LiveAtlas teller in de Kijker: Nicole Rijsemus

Nicole Rijsemus is ook besmet geraakt met het vogeltelvirus. Als het kan gaat ze elk uurtje het veld in om vogels te kijken en te tellen. Ook Nicole is druk bezig aan de Koolmees, het LiveAtlas challenge symbool in de provincie Gelderland. Waarom niet het aangename met het nuttige verenigen toch?

Nicole Rijsemus

Hoe is het allemaal begonnen? In januari 2021 kwam ik in de amazone jungle van Colombia, Putumayo een enthousiaste vogelaar tegen waar ik mee in gesprek raakte. Hij bleek voor Sovon te werken. Ik ben een paar keer mee op pad geweest en zo begonnen mijn eerste vogellijstjes.  Ik heb 7 jaar op Bonaire  gewoond en zowel op Saba, St. Eustatius als Bonaire de laatste 2 jaar fanatiek gaan vogelen en nu zet ik dit in Nederland voort.

Vorig jaar tijdens mijn familiebezoek naar Nederland begon ik met vrijwilligerswerk voor Sovon. Ik begon met slaapplaatstellingen, wat in nog steeds doe, maar ik ben helemaal besmet geraakt met het ‘virus’. Elke dag op pad, de natuur in om vogels te kijken en lijstjes te maken.

LiveAtlas en Lustrum-challenge

Sinds 1 september 2022 ben ik begonnen met LiveAtlas, als vrijwilliger bij Sovon. Ik heb nu 20 blokken geteld en help mee aan de Koolmees in Gelderland, in mijn regio. Maar ook buiten de provincie tel ik mee voor LiveAtlas. Het mooie is dat je overal kunt gaan beginnen aan een telling, door heel Nederland, op de route naar je werk of naar huis. Ook kijk ik als ik nog ergens in Nederland op visite ga of ik het kan combineren met een nieuw gebied voor een telling en soms zit er nog een lustrum-challenge hok tussen waar ik dan heen ga.

Het is altijd leuk om tijdens een telling soorten tegen te komen die wat onwaarschijnlijker zijn, elke telling is weer anders. Steeds weer een geluksmomentje. En wat het mooie is, je kunt het altijd en overal doen en als het wat rustiger is qua vogels kun je je wat meer concentreren op de vlinders en deze ook invoeren.

Bijzondere momenten

Een telling in mei afgelopen jaar in de Deelen in Friesland was bijzonder. Ik zag heel hoog wat vliegen en pakte meteen mijn camera, toen had ik tegelijk een Zeearend en twee Zwarte Ooievaars in beeld overvliegend. Een eigen ontdekking en het feit dat je ze meteen op naam kunt brengen geeft een kick. Maar ook de eerste Koekoek,  Snor en Wielewaal van dit jaar kan ik me nog goed herinneren. Dan heb ik meteen weer een glimlach op mijn gezicht. De laatste twee waren tijdens BMP- cursusdagen bij de Kraaijenbergse Plassen en de Maasheggen. Of toen er tijdens een wandeling/ telling er plotseling een Zwarte Specht op ooghoogte in de boom naast me kwam zitten en van heel dicht bij observeren. Weer zo’n geluksmoment.

Meedoen

Ik houd zelf een lijst bij voor nieuwe soorten per jaar en provinciesoorten. Ik vind het fijn dat het digitaal gaat, dan kun je later na jaren vogelen zelf ook wat trends bekijken. Maar dat mijn tellingen gebruikt worden voor trends en waarneemkans berekeningen die te vinden zijn op de website is echt super. Meer data helpt voor beter overzicht per km-hok.

Als ik aan het tellen ben, spreken voorbijgangers me weleens aan met de vraag wat ik aan het doen ben. Met mijn uitleg over Sovon en LiveAtlas hoop ik dat mensen enthousiast over vogels worden maar ook over het vogels tellen. Ik begin al bij mijn neefje van 5, hij wordt heel blij en gaat graag met zijn tante mee op pad om vogels kijken.

Iedereen kan meedoen met een LiveAtlas telling als je de vogels kent!

Tips voor Sovon en andere tellers

Soms ben ik wat te snel met invoeren. Dan verspringt de pagina en dan klik je automatisch een verkeerde soort aan als je verder wilt. Dat is wat minder gebruiksvriendelijk. Maar voor de rest werkt Avimap heel mooi en goed.  

Voor beginnende tellers zou ik zeggen, ga veel het veld in. Genieten van wat je tegenkomt. Foto’s en geluidsopname maken zodat je eventueel nog na de hand kan determineren en dan heb je bewijs voor jezelf. Neem altijd een thermoskan koffie, uiteraard een verrekijker, camera en zorg dat je altijd laarzen en extra kleding in de auto hebt liggen voor onverwacht weer.

Bij wat meer ervaring kan je meedoen met de BMP- cursus van Sovon om zo te leren hoe je kunt invoeren voor Avimap. Hierna kan je zo een eigen gebied gaan tellen. En op de website van Sovon kun je ook veel informatie vinden per soort.

Nicole Rijsemus in actie
Nicole Rijsemus in actie. | Foto: Peter de Boer
Visitekaart

Jelle Abma

Medewerker communicatie en vrijwilligers
Jelle Abma