Kokmeeuwen, ze zijn er weer

Natuurlijk, op veel plekken in ons land zijn jaarrond Kokmeeuwen aanwezig. Maar op andere plekken, zoals in steden en dorpen diep in het binnenland, ontbraken ze soms maandenlang.

Maar nu zijn de eerste groepen dan weer terug. Ze zitten als vanouds op dezelfde lantaarnpalen en daken en ruziƫn met de Kauwen om een stuk brood. Alsof ze nooit zijn weggeweest. Ze hoeven niet uit de nabije omgeving te komen. Zoals deze gekleurringde vogel die nu voor de vierde zomer opduikt in Malden bij Nijmegen; het was er op het lokale kerkplein zelfs de eerste Kokmeeuw sinds 23 maart. Afkomstig uit Sleeswijk-Holstein, Noord-Duitsland.

Juli-trek

Er zijn niet zo veel trektellers actief in juli, maar soms zien ze fraaie en massale trek van Kokmeeuwen. Telpost De Vulkaan in Den Haag is een geweldige plek daarvoor, met de nodige keren meer dan 10.000 trekkers op een dag en een record van 25.000, zij het van lang geleden (17 juli 1988). Maar ook in het binnenland doen zich soms opvallende verplaatsingen voor. Met 9952 Kokmeeuwen bij Kinderdijk (27 juli 2009) en 6664 bij Winterswijk (1 juli 2016) hadden de tellers genoeg te doen. De juli-piek is ook fraai zichtbaar in de grafiek van trektellen.nl.

Ringen

Er worden heel wat Kokmeeuwen in Europa geringd, vaak met goed afleesbare kleurringen. Overzichten van kleurringprojecten zijn te vinden op de site van cr-birding, die inmiddels in een nieuwe, gebruiksvriendelijker jas komt te zitten (lees hier). Ook altijd interessant: de website van meeuwenfanaat Frank Majoor.