Koekoek-ouders vertrekken

Eind juni, terwijl de zomer nog maar net begonnen is, kiezen de volwassen Koekoeken alweer het hazenpad. Wie nu nog een Koekoek hoort, heeft geluk want op zeer korte termijn zullen de volwassen Koekoeken naar het zuiden vertrekken.

Dat Koekoeken niet heel erg hechten aan familiebanden was al wel duidelijk. Ze leggen hun eieren in andermans nesten en laten de opvoeding graag aan anderen over. Maar wie zijn die gastouders? 

We zijn erg nieuwsgierig naar welke waardvogels dit jaar door Koekoeken benut worden. Zijn dat andere soorten dan voorheen? Help mee met het vinden van antwoorden en geef je waarnemingen van waardvogels aan ons door. 

Herkennen

De volwassen Koekoeken maken allerlei omzwervingen om uiteindelijk in centraal westelijk Afrika te overwinteren. Op de site van de BTO zijn gezenderde Koekoeken te volgen.

De jonge Koekoeken kunnen nog tot in september in ons land verblijven. Dus mocht je over een paar weken nog een Koekoek zien, dan weet je eigenlijk zeker dat het een jong van dit jaar is. Deze krijgen trouwens al snel het grijze pyjama-pak van hun ouders maar de eerste dagen na uitvliegen heeft het jong een opvallend witte vlek op het achterhoofd. 

Juveniele Koekoek | Elwin van der Kolk

 

Foto's waardvogels

Heb je toevallig een mooie foto gemaakt van een jonge koekoek die door een van de waardvogels wordt gevoerd, dan stellen we het zeer op prijs als je de foto met ons deelt via koekoek@sovon.nl. We zouden ze graag gebruiken voor een online fotoalbum, uiteraard met naamsvermelding. Uiteraard is het niet de bedoeling om de vogels te verstoren, dus wees voorzichtig met het maken van foto's. 

Meer info over het Jaar van de Koekoek