
Sovon Vogelonderzoek Nederland organiseert landelijke vogeltellingen voor natuurbeleid, beheer en onderzoek.
Waarnemers
10.000+
Actieve vogeltellers!
Het aantal koekoeken neemt al decennialang in aantal af. Waarom precies weten we niet.
In 2017 stond de soort centraal in het Jaar van de Koekoek. Sovon Vogelonderzoek Nederland en Vogelbescherming Nederland vroegen zoveel mogelijk aandacht voor de Koekoek. Het jaar is afgesloten met een literatuurstudie.
Koekoek! Het prachtige geluid van de mannelijke koekoek horen we steeds minder. Net zoals het “gebubbel” van het vrouwtje. De Koekoek is tegenwoordig een schaarse broedvogel. De hoogste dichtheden vinden we nog in open natuurgebieden: duinen, moerassen, heide en hoogvenen:
Onderstaande kaart laat zien dat er slechts enkele gebieden zijn waar het aantal koekoeken stabiel is gebleven, of zelfs is toegenomen.
Waarom neemt het aantal Koekoeken af? Het antwoord daarop is niet bekend, want complex. Zo zijn de aantallen van diverse soorten waardvogels, zoals Graspieper en Gele Kwikstaart afgenomen. Maar vlak ook de gevaren van de jaarlijkse trektocht naar het steeds verder ontboste Afrika niet uit. Overleven genoeg koekoeken deze periode? Ook zijn er aanwijzingen dat de warmere voorjaren invloed hebben; waardvogels beginnen eerder met broeden en Koekoeken komen wellicht te laat aan.
Willen we de Koekoek beschermen, dan moeten we eerst weten waar we op in moeten zetten. Daarom hebben Sovon en Vogelbescherming in 2017 alle beschikbare data uit verschillende meetnetten, waaronder Vogelatlas en BMP, op een rij gezet. Een grondige analyse moet zorgen voor duidelijke aanknopingspunten.
Online fotoalbum Wim van Yperen