IJsduikers, tot op ongewone plekken

IJsduikers zijn niet extreem zeldzaam, maar toch altijd een uitstekende bonus op een winterdag. Wordt dit een goede winter voor deze soort?

Dat is een beetje voorbarig. Maar er zijn wel heel wat IJsduikers al gesignaleerd. In de eerste twaalf dagen van 2016 werden ze, zoals gebruikelijk, vooral in het Deltagebied gezien (o.a. Veerse Meer, Westkapelle, Brouwersdam). Elders langs de kust en in het noorden van het land doken ze mondjesmaat op, in delen van het binnenland weer relatief vaak. Zo leverde Gelderland al op drie locaties een IJsduiker op: in de Ooijpolder, bij Didam en bij Zoelen. Andere plekken waar IJsduikers nogal eens worden gezien, zoals de Midden-Limburgse Maasplassen, komen er voorlopig bekaaid vanaf. Bekijk dit kaartje samengesteld via Waarneming.nl. Sommige waarnemingen kunnen overigens op dezelfde individuen betrekking hebben.

Bizarre plek
De meeste IJsduikers in het binnenland verschijnen op grote, visrijke plassen. Maar ze kunnen evengoed op onverwachte plekken opduiken, zoals 'de plas waar nooit wat zit' bij Didam. De afgelopen dagen bivakkeerde een IJsduiker zelfs in het Haagse Laakkwartier. Deze vogel laat zich bijzonder goed bekijken, iets dat bij IJsduikers op een grote plas wel kan tegenvallen. Sta je gewoon een half uur stomverbaasd te zoeken naar een vogel die je toch echt hebt zien onderduiken...

Meer lezen
Een interessant artikel over IJsduikers is hier te lezen.