Iedere Koekoek zijn eigen waardvogel?

De volwassen Koekoeken hebben de biezen gepakt en zijn alweer onderweg naar Afrika. De jongen hangen nu nog rond, maar zullen binnenkort ook vertrekken. En daarmee is het Jaar van de Koekoek grotendeels ten einde. Maar toch nog niet helemaal.

Bijzondere waardvogel

Afgelopen week kreeg we op het Sovon-kantoor bijzondere foto’s binnen van Jannie Domburg die recentelijk op de Veluwe een koekoeksjong had gefotografeerd welke gevoerd werd door een Roodborst. En dat is bijzonder want de Roodborst hoort in ons land niet tot de ‘vaste’ waardvogels (gastouders) van Koekoeken.

Favoriete gastouders

In ons land zijn Kleine Karekiet, Graspieper, Heggenmus, Witte en Gele Kwikstaart de favoriete waardvogels van Koekoeken. In andere landen is de waardvogellijst weer anders.  In totaal zijn er van de Europese Koekoek meer dan 150 soorten waardvogels bekend. Eigenlijk nagenoeg alle zangvogels die broeden in bossen, weilanden of moerasgebieden. Meer over koekoeken en hun bijzondere gedrag is te lezen (en kijken) in het geweldige boek ‘Koekoek, beeld van een onverwachte gast’ van Oldrich Mikulica.

Heb je je waardvogel doorgegeven?

Speciaal in het Jaar van de Koekoek vroegen we tellers om extra op te letten als ze een jonge Koekoek zagen. Welke waardvogel hoorde erbij? Heb je deze nog niet doorgegeven of zie je nu nog een jonge Koekoek, geef hem door via de speciale pagina.

Meer info

Meer info is te vinden op de pagina van het Jaar van de Koekoek

 

Compilatie van de complete voedering van het koekoeksjong | Foto's: Jannie Domburg