Hoe leren jonge ganzen vliegen?

Dat jonge Kolganzen hun ouders volgen uit de broedgebieden is al lang bekend. Maar of ze hun ouders weleens uit het oog verliezen, weten we niet zo goed. Daarom is een aantal ganzenonderzoekers een nieuw project gestart. Met behulp van satellietzenders met een GSM-functie volgen ze families Kolganzen vanuit Rusland naar de overwinteringsgebieden.

Honderdduizenden Kolganzen trekken ieder najaar vanuit hun Russische broedgebieden naar Europa om te overwinteren. Met behulp van satellietzenders en halsbanden is de laatste jaren vastgesteld dat volwassen  Kolganzen verschillende routes gebruiken en stapsgewijs naar het zuiden trekken; soms blijven ze weken op dezelfde plek om te eten.

Jonge ganzen

Jonge ganzen volgen trouw hun ouders, zo blijkt uit waarnemingen van families Kolganzen in de wintergebieden. Maar wat jonge Kolganzen tijdens de trek precies doen, is niet bekend. Evenmin hoe lang de familieverbanden blijven bestaan. Wanneer verlaten ze hun ouders precies en raken ze hun ouders misschien soms kwijt? Slapen ze ook in familieverband?

Slimme zenders

Onderzoekers van het Max-Planckinstituut en Alterra hebben deze zomer 92 Kolganzen voorzien van een GPS-logger met een zonnepaneel. In totaal werden er 54 volwassen en 38 jonge ganzen voorzien van zo’n zender. Een selectie van 22 zenders kan via het mobiele netwerk sms’jes versturen met de locatie van de gans. Vervolgens kan de vogel worden opgespoord en de gegevens worden uitgelezen met een speciale ontvanger.

Melden

De Kolganzen hebben witte halsbanden met een zender en code gekregen. Zie je een Kolgans met zo’n halsband? Voer dan zo snel mogelijk de code in via www.geese.org. Direct na de melding gaat er een melding naar de onderzoekers zodat ze  de gans kunnen opsporen en ‘uitlezen’. Er zijn al meerdere van dergelijke ganzen in Nederland gezien. Meerdere vogels bevinden zich ook nog in Oost-Duitsland en komen wellicht later in de winter nog onze kant op. Ben jij de volgende aflezer?