Gelderse vogelaar in de kieker: Henk Schreuders

Henk heeft al vanaf zijn jeugd interesse in vogels. Rondom de studie lag het op een laag pitje, maar recent is vogelvirus weer terug. Hij doet diverse tellingen en is tevens validator voor LiveAtlas. Zijn favoriete soort is de Gierzwaluw en die kapen bij hem aan huis de nestplaatsen van de Huismus.

Henk Schreuders met hond
Henk Schreuders op pad met zijn hond

Vertel iets over je zelf

Ik ben 43 jaar, woon in het Gelderse Hattem samen met mijn vrouw en drie kinderen (in de leeftijd  6-11 jaar) en hond. In het dagelijks leven ben ik werkzaam als manager bij de overheid in het veiligheidsdomein. De tijd die overblijft naast werk en gezin besteed ik het liefst buiten in de natuur waar ik vooral geniet van vogels en dagvlinders. En wat is er mooier dan het nuttige met het aangename te combineren door tellingen uit te voeren en zo bij te dragen aan het onderzoek om de vogelstand te kunnen waarborgen. Als je aan het tellen bent kijk je toch met een andere blik en zie je meer dan wanneer je willekeurig rondloopt of fietst.

Wanneer ben je begonnen met vogelen?

Helemaal precies weet ik het niet meer, maar ik ben al in mijn kindertijd geïnspireerd geraakt door vogels. Mijn ouders hebben daar zeker een rol in gespeeld, ook al hadden die niet heel veel vogelkennis. Toen ik een jaar of 11 was kreeg ik mijn eerste verrekijker en ging er een wereld voor me open. Ik draaide cassettebandjes van de Vogelbescherming suf om vogelgeluiden te leren kennen. Dat heeft me veel kennis gebracht waar ik nog profijt van heb. Ook heb ik eens meegedaan aan de tuinvogeltelling van de Vogelbescherming (ja, toen vond ik tellen dus al leuk) en kreeg daarmee de nominatie 'vogeltuin van het jaar'. Radioprogramma Vroege Vogels heeft hier zelfs nog een item over uitgezonden. In mijn studietijd heeft het wel een tijdje op een laag pitje gestaan, maar de laatste jaren is het virus steviger terug gekomen dan in mijn jeugd.

Vogelwerkgroep?

In mijn jeugd zat ik bij een vogelwerkgroep. Was toen veruit het jongste lid. Ik weet nog dat ik samen met een ander werkgroeplid een cursus vogelgeluiden had opgezet en gegeven. Ik zit nu niet bij een vogelwerkgroep, maar samen met een paar lokale vogelaars ondernemen we wel laagdrempelig initiatief om vogels te beschermen waar dat kan en nodig is. Dit is ontstaan naar aanleiding van de verstoring van de Zwarte Specht door kapwerkzaamheden in het broedseizoen op Landgoed Molecaten. De terreinbeheerder was zich nergens van bewust en vond dit heel vervelend. Van daaruit hebben we BMP opgestart en adviseren we op basis van de resultaten hoe het bosbeheer het beste kan plaatsvinden. Een mooi succes!

Je favoriete gebied?

De omgeving van Hattem is divers. Ik mag graag Landgoed Molecaten bezoeken of de uiterwaarden van de IJssel. Altijd genoeg te beleven jaarrond.

Leukste of mooiste waarneming?

Lastige vraag, want elke dag kent wel een leuke verrassing waar ik blij van word. Er is in elk geval één soort die mijn hart gestolen heeft: de Gierzwaluw. Al in mijn jeugd vond ik dat een boeiende vogel en het geluid staat symbool voor mooie zomers. Overal waar ik gewoond heb, leefden Gierzwaluwen in de omgeving. In 2018 kochten we ons huidige huis. Begin mei dat jaar werd ik verrast door een paartje Gierzwaluwen dat onder het dak bleek te nestelen. Dat was wel een echt kippenvel moment. De Gierzwaluwen zaten er waarschijnlijk al jaren, maar waren door vorige bewoners nooit opgemerkt. Inmiddels heb ik aan de muur (gelukkig op het noorden en bovendien mooi te bekijken vanuit de luie tuinstoel) een aantal nestkasten bijgeplaatst. Daar maken Huismussen dankbaar gebruik van. Sinds vorig jaar is de 1e kast bezet door de Gierzwaluw en broeden ze succesvol. De 2e kast is inmiddels ook al gekaapt van de Huismussen en wordt hopelijk volgend jaar gebruikt om te nestelen. De Huismussen ga ik maar alternatief onderdak bieden.

Welke (Sovon-)tellingen doe je?

Ik doe verschillende tellingen: BMP-B op Landgoed Molecaten, BMP-Z specifiek gericht op het inventariseren van de Gierzwaluwen, MUS, Midwinter watervogeltelling, LiveAtlas (dat combineer ik meestal lekker met het uitlaten van de hond); Sinds kort ben ik ook validator voor LiveAtlas (Vogels Gelderland en Dagvlinders voor heel Nederland). Ook loop ik in het seizoen wekelijks een dagvlinderroute voor het Landelijk Meetnet Dagvlinders van de Vlinderstichting. Een aardige lijst als ik het zo eens op een rijtje zet. Gelukkig vinden deze tellingen verspreid over het jaar plaats.

Wat kan beter bij Sovon?

Lastige vraag. Ik zou het wel mooi vinden als LiveAtlas meer gepromoot wordt en dat je als gebruiker wat overzichtjes kan genereren en analyses kan uitvoeren op basis van de eigen ingevoerde data.

Wat gaat goed bij Sovon?

Ik vind Sovon een toffe club om actief voor te zien. Ze dragen de vrijwilligers een warm hart toe en staan je altijd te woord.

Wat je verder kwijt wilt?

Ik hoop dat de telinspanningen van alle tellers de vogelstand een goede duw in de rug geeft en dat ik daar nog vele uren aan mag besteden om hier aan bij te dragen.