Casarca's, waar gaan ze naartoe, waar komen ze vandaan?

Al jaren zitten er in de zomer vele honderden Casarca's op het Eemmeer om te ruien. Vogels uit onze streken of van ver weg?

De Nederlandse broedpopulatie, waarschijnlijk allemaal afstammelingen van losgelaten en ontsnapte vogels,  heeft niet veel om het lijf. In Nordrhein-Westfalen (Duitsland, grenzend aan ZO-Nederland) is de soort wat talrijker. Maar dat lijkt de grote aantallen op het Eemmeer toch niet helemaal te kunnen verklaren. Zouden er ook vogels vanuit de 'echte' broedgebieden op de Balkan, Turkije of zelfs oostelijker naar Nederland komen?

Werkgroep Casarca Nederland

Dat valt alleen vast te stellen met onderzoek. Werkgroep Casarca Nederland gaat dit jaar in de slag om maximaal 100 Casarca's te kleurringen, zowel in de broed- als ruigebieden. Daarnaast worden bij het Eemmmer 7 vogels voorzien van
een zender. Binnenkort is het mogelijk de kleurringen van Casarca's in te voeren op www.geese.org. Zo kunnen de omzwervingen goed in kaart worden gebracht.

Primeur

Deze week had de werkgroep een primeur. Een familie van 12 halfwas jongen is geringd in Noord-Limburg. We zijn benieuwd naar hun omzwervingen en of ze (volgend jaar) ook opduiken in de ruigroep op het Eemmeer!