Casarca's gezenderd

De Werkgroep Casarca Nederland heeft goed nieuws. Vorige week zijn er weer een paar Casarca's voorzien van een zender. In totaal hebben 5 mannetjes nu een GPS-GSM-zender gekregen. De eerste signalen worden goed ontvangen. Enkele tientallen Casarca's kregen een gele halsband.

Het was een kwestie van geduld voor de ringers van de werkgroep. Het lukte maar niet om genoeg Casarca's langs het Eemmeer te vangen met een kanonnet. Daarom beproefden ze vorige week een andere methode. Met behulp van bootjes werden 20 Casarca's in de staande mistnetten in het water gedreven.

Mannetjes

Er zijn nu 5 mannetjes voorzien van een GPS-GSM-zender. Dat is een zender die signalen via het net voor mobiele telefonie uitzendt. De keuze om alleen mannetjes te voorzien van een zender is volgens ringer Frank Majoor logisch: 'Casarca's zijn holenbroeders. De vrouwtjes kruipen het hol in en zouden hun kostbare zender kunnen verliezen. Mannetjes blijven buiten.' Naast de gezendere vogels zwemmen er meer dan twintig vogels met een gele halsband rond op het Eemmeer. Dat is slechts een fractie van de totale groep, die nu meer dan 800 vogels bevat. Bijna alle Casarca's zijn nu aan het ruien en blijven dus nog wel een maand hangen. Het is erg spannend waar de zenders daarna hun signalen gaan uitzenden en waar de gele, gecodeerde halsbanden daarna worden afgelezen.

Doneren

Het project van de werkgroep gebeurt volledig op vrijwillige basis. De werkgroep wil weten of de Casarca's een wilde origine hebben en dus beschermd moeten worden. De ringen en zenders kosten geld en daarom vraagt de werkgroep om een donatie.