Boerenzwaluw: tijd voor een inhaalslag

Hoewel de eerste Boerenzwaluwen al net wat eerder kunnen aankomen, begint de intocht meestal pas na 20 maart. Zijn ze dit jaar aan de late kant?

Ze zijn in ieder geval wat minder voortvarend dan een jaar geleden. Toen werden er tussen 20 en 29 maart al uit 1099 kilometerhokken Boerenzwaluwen gemeld, tot een maximum van 80 per locatie (bron: waarneming.nl). Dit jaar loopt het nog niet storm, met in dezelfde periode waarnemingen uit 292 kilometerhokken en een maximum van 23 (kijk hier voor een kaartje op atlasblokniveau). Een latere aankomst blijkt ook uit de resultaten van trektelling.nl waarop per dag tientallen trektelposten hun resultaten invoeren.

Vreemd?

Op het eerste gezicht is de latere aankomst merkwaardig, want de prettige weersomstandigheden bij ons - beter dan vorig jaar - doen uitkijken naar de ultieme lentebode. Maar Boerenzwaluwen moeten natuurlijk van diep zuidelijk komen, en van Midden-Frankrijk tot Noord-Spanje lag er dit jaar een flinke blokkade van slecht weer. Nu die is opgelost en voor de komende dagen zomerse temperaturen en een zuidenwind worden voorspeld, zouden de Boerenzwaluwen wel eens aan een eindspurt in maart kunnen beginnen.

Eerder gewoon

Eigenlijk is de wat aarzelende aankomst dit voorjaar voor ons land gebruikelijker dan de enthousiaste binnenkomst vorig jaar. In de vijf jaren daarvoor (2011 t/m 2015) varieerde het aantal kilometerhokken met een Boerenzwaluw in de periode 20-29 maart van 56 tot 664, en lag het meestal tussen 100-300 (waarneming.nl). Het dieptepunt stamt uit maart 2013. De laatste tien dagen van maart waren toen de koudste gerekend vanaf 1901 (gemiddeld 0,3°C). Wat zullen de weinige 'boertjes' toen hebben afgezien...