Lustrumchallenge: zet vogels op de kaart

In 2023 bestaat Sovon 50 jaar. Vanwege dit lustrum hebben we een mooie uitdaging bedacht voor iedere vogelaar. Verspreid over heel Nederland hebben we verschillende vogelvormen getekend die bestaan uit vakken van 1 vierkante kilometer: de zogenaamde kilometerhokken. Door via LiveAtlas complete vogellijsten in deze hokken bij te houden, help je om de vogelfiguren op de kaart te zetten en doe je waardevolle vogeltellingen. Met je deelname kun je een mooie mok of een fraai, speciaal ontworpen vogelshirt van Okimono verdienen. De 'challenge' start op 1 januari 2023 en eindigt op 31 december van dat jaar.

  Vogelvorm op de kaart
  Voor de vormen zijn typerende soorten gekozen. Misschien liggen er wel kilometerhokken bij jou in de buurt.

  Zo doe je mee

  • Bekijk de methode van tellingen voor LiveAtlas.
  • Kijk op de website van LiveAtlas welke kilometerhokken van de vogelvorm nog niet geteld zijn. Deze hokken kun je in het veld ook in de invoer van de app Avimap zien.
  • Voer een telling van minimaal een halfuur en maximaal tweeënhalf uur uit in een of meerdere van deze niet-getelde kilometerhokken. Deze worden gevuld op de kaart.
  • Heb je medetellers, voer die dan ook in bij je telling.
  • Je hoeft je niet aan te melden om een mok of T-shirt te krijgen. Na 31 december kijken we naar de deelnemers die minstens 10 (mok) of 20 of meer (T-shirt) kilometerhokken van de vogelvormen hebben geteld die nog niet eerder geteld waren in dat jaar.
  Avimap challenge
  In de app Avimap hebben bij LiveAtlas de hokken die meedoen aan de challenge een witte rand.

  Ik ga meedoen

  Ga naar de website van LiveAtlas om de kilometerhokken te zien.

  t-shirt jubileum
  Mok jubileum
  Emaille mok

  Wat je krijgt

  Samen met Okimono brengen we een speciaal T-shirt uit vanwege ons jubileum. Ontwerper Fokko van der Woude maakte 'Hirundo rustica', bekend van ons logo. De T-shirts zijn van zeer goede kwaliteit, worden gemaakt in Portugal (helemaal fair) van 100% biologische GOTS-gecertificeerde katoen. Ze worden bedrukt door de meesterdrukker uit Elst (Gelderland). Deelnemers die unieke 20 kilometerhokken of meer hebben geteld, krijgen het als bedankje. Het T-shirt is in diverse vormen ook via onze webshop te verkrijgen.

  De fraaie emaille mok met opdruk van het lustrumlogo is heel fijn voor een bakje koffie of thee tijdens je veldwerk! Bij 10 - 19 unieke getelde hokken krijg je deze mok cadeau.

  Onbekende plekken

  Deze uitdaging brengt je op onbekende plekken in de regio. Niet alleen de goedbezochte vogelgebieden worden bezocht. In het veld word je bijvoorbeeld verrast door soorten die je in onbeduidende bosjes of waterplasjes tegenkomt. Doordat je alle soorten telt en we zowel het getelde oppervlak als de tijdsduur weten, zijn je tellingen vergelijkbaar met die van anderen. Dat maakt deze complete lijsten waardevol.

  Iedere vogelaar kan meedoen

  Deze vorm van waarnemen is ook een leuke manier voor vogelwerkgroepen om vogelaars bekend te maken met het fenomeen vogeltellingen. Sovon werd 50 jaar geleden opgericht om de eerste vogelatlas te maken. Met deze lustrum-uitdaging zetten we een lange traditie voort.

  Meer over het project waar deze challenge bij hoort

  Vogelteller in actie

  De vogelbevolking van ons land is voortdurend in beweging. Deze ontwikkelingen brengen we samen in beeld in de LiveAtlas, de laagdrempeligste manier om mee te doen aan vogeltellingen.

  Tijd
  1 out of 5 stars
  Kennis
  3 out of 5 stars
  logo jubileum 50 jaar