Reizen, boeken en optiek

In zaal 1.03 (eerste verdieping) kun je een gevarieerd programma verwachten met lezingen van aanbieders van reizen, optiek en boeken.

Vogel op west papoea

Reis met ons mee naar West Papoea – paradijs voor Paradijsvogels (10.15 - 10.45 uur)

Waigeo, de Arfak Mountains en Vogelkop, welhaast mythische plaatsen in West-Papoea. En het leefgebied van ’s werelds meest uitbundige vogelfamilie: de paradijsvogels. Van de 39 soorten zijn er 36 endemisch voor het eiland. Natuurlijk is West-Papoea meer dan paradijsvogels. Het totale aantal vogelsoorten bedraagt iets meer dan 700. Daarbij zitten aansprekende soorten als Spotted Jewel-Babbler, Victoria Crowned Pigeon en Vulturine Parrot, en het eiland is rijk aan tientallen kleurrijke duiven, papegaaien en ijsvogels. Deze lezing gaat over de verschillende paradijsvogels en hun bijzondere baltsgedrag waarbij natuurlijk ook andere fraaie soorten aan bod komen.

Hoe kies je een verrekijker? (10.45 - 11.00 uur)

Een verrekijker kiezen lijkt heel makkelijk, maar welke stappen moet je minimaal doorlopen om tot de juiste keuze te kopen en waar kan je het beste een verrekijker zelf testen. Rodny Stolk van het Vogelinformatiecentrum neemt je met duidelijke voorbeelden mee door de keuzes die je kan maken. Na deze lezing kan je goed voorbereid je keuze gaan maken.

Ontdek Winterkenmerken (11.05 - 11.20 uur / 14.15 - 14.30 uur)

“In de winter bomen en struiken herkennen, is dat voor mij weggelegd?” Ja, zeker, iedereen kan ’s winters in stad, park en natuur bomen en struiken identificeren. In deze lezing maak je kennis met het herkennen van winterkenmerken, zoals bladeren, bloemen, takkleur, stamstructuur, boomvorm, bes en doorn en geef via die kenmerken de boom of struik zijn naam.

Winter birding in Extremadura (11.25 - 11.55 uur)

Extremadura, met het beroemde Monfragüe National Park, is een klassieker onder de vogelreis bestemmingen. Bijna iedereen bezoekt deze mooie streek in Zuidwest-Spanje eind april of begin mei. Het kan er dan behoorlijk druk zijn op de hotspots. Echter, in de winter is er ook heel veel te zien en te beleven. Tijdens deze lezing laten we de attracties en voordelen van een winterbezoek aan Extremadura de revue passeren.

Digiscopen met Swarovski

De nieuwe VPA2 en digiscoping (13.05 - 13.35 uur / 15.55 - 16.25 uur)

Vrijwel iedere natuurliefhebber heeft tegenwoordig een smartphone op zak. Ecoloog en toegewijd vogelaar Mark Collier zal tijdens deze lezing over digiscoping uitleggen hoe je daarmee prachtige foto’s of filmpjes van een dier of vogel kunt maken in combinatie met een Swarovski Optik telescoop of verrekijker. Hij zal tevens tonen hoe de nieuwe Swarovski Optik VPA 2 adapter dit kan optimaliseren en vereenvoudigen.

Zin en onzin van vogelreizen in Europa en de wereld (13.40 - 14.10 uur)

Billy Herman richtte als twintiger nietsvermoedend maar heel zelfzekerd zijn bloeiende reisorganisatie Starling Reizen op. Nu tien jaar later maakt hij voor het Sovon-jubileum zijn balans op. Hij stuurde honderden mensen de lucht in en dat knaagt aan zijn geweten. Hij zag met eigen ogen een sterk veranderende wereld, maar ziet en doet ook hoopvolle zaken. Billy brengt een verhaal waarin hij de reissector confronteert met de uitdagingen waar het voor staat. Hij reisde zelf naar alle uithoeken van Europa en de wereld en neemt jullie nu mee op een diepgaande wereldreis.

Schoonmaken van optiek (14.35 - 14.50 uur)

Het schoonmaken van je verrekijker of telescoop is voor veel mensen spannend. Dit terwijl een schone verrekijker echt verschil kan maken. Rodny Stolk van het Vogelinformatiecentrum Texel laat tijdens deze korte workshop zien hoe je met een compleet schoonmaaksetje heel eenvoudig en veilig je optiek schoon kan houden.

Krabplevieren op Barr al Hikman in Oman

Vogels kijken in Oman: Zijdestaart, arenden en woestijnvogels (15.15 - 15.45 uur)

Prachtige woestijnen, een lange kustlijn met een interessante pelagische avifauna maar ook groene bergen en oases; Oman heeft buitengewoon verschillende landschapstypen. Vogelsoorten van drie continenten komen hier samen. In het noorden vindt je Aziatische soorten, terwijl in de uitlopers van het Dhofargebergte in het zuiden, de Afrikaanse avifauna nadrukkelijker aanwezig is. In het najaar worden de lokale soorten aangevuld met Europese en Aziatische soorten die hier een prima overwinteringsplek vinden. Daarbij ligt Oman op een belangrijke trekroute van Aziatische soorten die in oostelijk en zuidelijk Afrika overwinteren.