Eerste Casarca Eemmeer gezenderd

Casarca's, waar gaan ze naartoe, waar komen ze vandaan? Onder die titel hadden we een bericht op 22 juni over een onderzoek naar de herkomst van ruiende Casarca's op het Eemmeer. Er is een werkgroep Casarca in het leven geroepen die 100 Casarca's wil ringen en zeven daarvan ook van een zender voorzien.

Zondag

Frank Majoor meldde: "Vandaag hebben we (Werkgroep Casarca) de eerste Casarca gezenderd. Totaal hebben we bij het Eemmeer 3 vrouw en 1 man met kannonnet gevangen. De man heeft een zender gekregen. De eerste van 7 die we gaan zenderen. We ziin benieuwd waar die na de rui naar toe gaat!"

Hopelijk een groepje

"Weekend 29-30 juni voor niets gewacht. Nijlgans met kleine jongen joeg steeds de Casarca's weg. Zaterdag 6 juli voor niets gewacht... 15 casarca's naast het net en 1 op de juiste plek. Niet geschoten. Zondag morgen paar op juiste plek. Wel geschoten. Net herladen en pas uur later twee vrouw onder het net. Volgend weekend derde poging. Hopelijk dan een groepje..."

Siebengewald

Op 22 juni werd al een familie van 12 jongen geringd bij Siebengewald, Noord-Limburg. De Nederlandse broedpopulatie heeft niet veel om het lijf en die vogels zijn waarschijnlijk afstammelingen van ontsnapte vogels. In Nordrhein-Westfalen leven wat meer Casarca's, maar dat lijkt de grote aantallen ruiers op het Eemmeer niet helemaal te kunnen verklaren. Zouden er ook vogels vanuit de 'echte' broedgebieden op de Balkan, Turkije of zelfs oostelijker naar Nederland komen? Daar hoopt het zenderonderzoek licht op te werpen.