Goede maand voor Geelpootmeeuwen

In januari is de kans groot dat je een volwassen Geelpootmeeuw tegenkomt. Langs de grote rivieren is het 's winters een vrij algemene verschijning. Meeuwen op strekdammetjes en bakens blijken vaak gele poten te hebben.

Geelpootmeeuwen zijn in de winter meestal in de buurt van het open water te vinden. Rivieren, vuilstortplaatsen en het Noordzeestrand zijn bekende pleisterplaatsen voor deze soort. In januari gaat het vooral om volwassen vogels, die in augustus vanuit de broedgebieden gearriveerd zijn. Net als juveniele Geelpootmeeuwen trekken ze vanuit Midden- en Zuid-Europa steeds vaker naar Nederland.

Gele poten

Ze zijn niet alleen te herkennen aan hun gele poten. Ook andere details onderscheiden ze van de Zilvermeeuw. Volwassen Geelpootmeeuwen hebben een donkerdere, blauwgrijze mantel en een hoekige kopvorm. Als je inzoomt, is te zien dat de kop op wat fijne streepjes boven en achter het oog na, helemaal wit is. Het rode oogringetjes is veel opvallender dan de fletsoranje oogring van de Zilvermeeuw. In vlucht is te zien dat Geelpootmeeuwen meer zwart in de vleugelpunt hebben.

Kaartje

Dit kaartje laat de kleedverdeling van Geelpootmeeuwen zien in de maand januari 2013. Vooral in het zuidoosten heeft rood (volwassen/adult) de overhand.

Kaart: Sovon Vogelonderzoek Nederland, gebaseerd op gegevens van het BSP en waarneming.nl.