Magelhaengans

De Magelhaengans (Chloephaga picta) is een Zuid-Amerikaanse soort met het formaat van een Brandgans. Het is een soort met sterke verschillen tussen man en vrouw.

Bij de man is de kop wit net als de nek en het grootste deel onderlichaam. De rug is grijzig, de snavel donker (bijna zwart) evenals de poten. Prominente strepen op flanken en rug, soms tot op de buik.

De vrouw maakt in het geheel een grijs-bruine indruk, met een oranje-bruine kop, hals en borst. Het onderlichaam vanaf de lage hals is dicht gestreept, de rest van het onderlichaam gestreept zoals bij de man. De achterrand van de vleugel is in het midden wit en dit is soms ook in rust te zien, evenals de groene spiegel (beide kenmerken net als man).

De snavelkleur van de vrouw is net als van de man donker tot bijna zwart, de poten zijn echter donker geel-oranje. Een vrouwtje Magelhaengans kan verward worden met Roodkopgans (Chloephaga rubridiceps) en Grijskopgans (Cloephaga poliocephala). Roodkopgans heeft echter een scherpere grens tussen de hals en het bandenpatroon op de borst en bovendien is het patroon fijner gestreept. Roodkopgans is wat kleiner van formaat en van deze soort zijn man en vrouw hetzelfde gekleurd. Grijskopgans heeft een kenmerkende grijze kop. Beide soorten worden echter zelden waargenomen in Nederland.

Kenmerken Magelhaengans

  • Man heeft witte kop en nek, vrouw heeft oranje-bruine kop;
  • Beide geslachten hebben een gestreept lichaam;
  • Beide geslachten hebben een kleine zwarte snavel, man heeft zwarte poten, vrouw geel-oranje poten.