Doortje van Dijk (district Noord-Holland zuid)

Even voorstellen

Natuurmens

Als kind vertoefde ik uren langs de waterkant. In de Wilnisse polder is water genoeg. Water in de kleine slootjes tussen de weilanden, water in de ringvaart hoog boven de polder en het stromende water bij de gemalen en vaarten. Van mijn opa leerde ik vissen en op jonge leeftijd kende ik alle vissen en vogels van het prachtige poldergebied. Aan en in het water genoot ik van reigers en roerdompen, van waterlelies en libellen, van sprintende hazen en grazende koeien. Die bewondering voor, en verwondering over de natuur is altijd gebleven.

 

Natuurillustrator

Inmiddels woon ik twintig jaar op de Gooise Heuvelrug. De Zuiderheide is mijn “achtertuin” waar ik dagelijks wandel, fotografeer en vogels spot. Na dertig jaar als PA en MVA in het bedrijfsleven (van profit tot non-profit), wilde ik niet alleen in mijn vrije tijd van de natuur en het landschap genieten. Mijn studentenjaren (1986-1992 Europese Studies) liggen inmiddels ver achter mij en in 2012 begon ik aan de vierjarige opleiding Tuin- en Landschapsarchitectuur aan Van Hall Larenstein die ik in 2016 (als landschapsontwerper) succesvol afgerond heb. Nu combineer ik deze kennis en ervaring om ook beroepsmatig met de natuur en het landschap bezig te zijn. Als natuurillustrator, en specialist visuele communicatie kan ik nu dagelijks deze lang gekoesterde wens letterlijk en figuurlijk vormgeven.

 

Vrijwilligerswerk

In 2017 ben ik lid geworden van de Vogelwerkgroep Het Gooi en Omstreken (htps://www.vwggooi.nl/) en heb daar een aantal vogelherkenningscursussen gedaan. Om vogels écht te leren (her)kennen, tekende ik een jaar lang iedere dag een vogel. Inmiddels zit ik in het bestuur (communicatie), doe de vormgeving van ons verenigingsblad ‘De Korhaan’ en ben ik een fanatieke BMP-teller. Voor het IVN Gooi en Omstreken (htps://www.ivn.nl/afdeling/gooi-en-omstreken/) ben ik natuurgids, geef ik workshops en schrijf in regelmatig in De Grote Ratelaar. De Vereniging tot Behoud van Anna’s Hoeve ondersteun ik door het maken en bijhouden van de website (htp://annashoeve.nl/). Sinds 2022 zit ik in de natuurbelevingscommissie van de Goyer Golf & Countryclub (htps://www.goyer.nl/) en verzorg ik ‘safari’s’ op de golfbaan.

 

De natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen

Over het antwoord op de vraag van Dirk Prop (coördinator van de BMP-tellingen van de VWG) of ik zitting zou willen nemen in de ledenraad van de Sovon, hoefde ik niet lang na te denken. Mijn liefde voor en kennis van de natuur deel ik graag met de mensen om mij heen. Door mensen dingen over de natuur te leren, wil ik de omgang van de mens met de natuur verbeteren; de natuur kennen, is ervan houden, is de natuur beschermen. Hiermee hoop ik een bijdrage te leveren voor de natuur van vandaag en in de toekomst.

foto Doortje van Dijk