Zweedse barmsijzen gaan los

Het is alleszins begrijpelijk dat het trektelseizoen in Falsterbo, de uiterste zuidpunt van Zweden, ophoudt op 20 november. De tellers hebben er dan drie maanden van inspannend werk op zitten en toenemende kou zal het tellen er niet aangenamer op maken.

Maar het is wel jammer...Want in de laatste dagen van telseizoen 2016 'regende' het plotseling barmsijzen. Op 19 november passeerden er 1840 en op 20 november zelfs 5610. Daarmee komt het seizoenstotaal voor 2016 uit op 12.495 barmsijzen, vijf maal zo hoog als het langjarig gemiddelde. Het seizoen behoort daarmee tot de beste in de telreeks. Alleen 2005 en 2013 kwamen nog wat hoger uit, jaren waarin ook in ons land veel barmsijzen opdoken.

Vooral Grote Barmsijzen(?)

Het onderscheid tussen Grote en Kleine Barmsijzen is bij zittende vogels niet altijd eenvoudig te maken. Bij overtrekkende vogels is het nog een graadje lastiger. Je mag echter aannemen dat het bij de Zweedse exodus vooral om Grote Barmsijzen zal gaan. Massale trek kwam immers pas in november op gang, wat typerend is voor Grote Barmsijzen (Kleine trekken eerder weg). Groepen kunnen echter gemengd zijn, en het loont om pleisteraars nauwkeurig te bekijken. Een uitdaging, want stilzitten is er bij deze vogels meestal niet bij...