Zwarte Wouwen altijd vroeg weg

We kennen de Zwarte Wouw bij ons vooral als een voorjaarstrekker die met name in april en mei te zien is. Van de wegtrek krijgen we veel minder mee.

Dat komt doordat de wegtrek blijkbaar minder over ons land voert dan de voorjaarstrek. Bovendien vindt hij plaats in een periode waarin veel vogelaars nog niet erg aan vogeltrek denken. In Midden-Frankrijk valt de trekpiek al begin augustus. Collega Arjan Boele, die elk jaar in die tijd wel in Midden-Frankrijk te vinden is, telde er op 9 augustus jongsleden liefst 1741 op de regionale trektelpost Creste ten zuiden van Clermont-Ferrand. Waaronder een groep van 305 liet hij zijn achtergebleven collega's fijntjes weten.

Fraaie resultaten dus, en er is nog meer in Frankrijk te beleven op trektelgebied. Het trektellen beleeft hier een ware opbloei. Kijk eens op de Franse trektellers-site voor meer informatie en resultaten, of natuurlijk op ' ons eigen'  trektellen.nl.

Die vroege wegtrek geeft trouwens ook mooi aan hoe bijzonder het is om in ons land een Zwarte Wouw 'laat' in het seizoen te zien. Een mogelijke Zwarte Wouw na pakweg half september is een uiterst kritische blik meer dan waard. De kans dat het toch een Rode Wouw of Bruine Kiekendief blijkt te zijn, is levensgroot.