Veldleeuweriken barsten los

Veldleeuweriken zijn in ons land al lang niet meer de supertalrijke boerenlandvogels die ze ooit waren. Maar in Noord-Europa zitten er nog veel.

Dat is te merken in oktober, wanneer de trek losbarst. Afgelopen dagen waren heel goed, met name in de zuidoostelijke helft van het land. Dat kondigde zich zondag (13 oktober) aan met grote groepen op kletsnatte akkers: een teken dat er flinke trek was geweest ten noordoosten van ons. Ze maakten van een kleine weersverbetering op maandag (14 oktober) gebruik om door te gaan. De Nederlandse trektelposten noteerden er liefst 94.000. Er waren heel wat telposten bij met 1000-3000 trekkers, en op enkele liep het dagtotaal zelfs op tot rond de 10.000 of nog meer (13.000 op De Hamert bij Venlo). Dat is voor Nederlandse begrippen heel erg veel.

Koppijn

Ook vandaag (15 oktober) trotseren weer veel Veldleeuweriken de nogal matige weersomstandigheden. Omstandigheden die de trektellers eigenlijk niet slecht uitkomen. Bij mooi rustig en zonnig weer vliegen de leeuweriken namelijk vaak bijzonder hoog. Schele koppijn van het in de blauwe lucht staren, frustraties omdat die zwak hoorbare Veldleeuweriken maar niet te vinden zijn...Bij bewolkte omstandigheden en af en toe buitjes, zoals momenteel, vliegen ze lager en zijn ze aanzienlijk beter te zien en te tellen.