Uitkijken voor Roodpootvalken

Roodpootvalken zijn meestal zeldzaam in Nederland. Een enkele maal, zoals in mei 2008, doen honderden trekkers ons land aan. Zo'n influx is het gevolg van westwaartse verschuiving van de trekroute door langdurige en krachtige oostenwinden.

In de nazomer en herfst is deze valk nog schaarser dan in het voorjaar. Maar eind augustus en begin september is wel een goede tijd om ernaar uit te kijken. Afgelopen dagen zijn op verschillende plekken Roodpootvalken gezien (waarneming.nl), snel doortrekkend of wat langer rondhangend. Behoorlijk uit de koers, want de meute trekt van Oost-Europa en West-Azië via Oost-Afrika naar overwinteringsgebieden in zuidelijk Afrika.

Scherp opletten is nodig, want vooral de jonge vogels kunnen gemakkelijk voor Boomvalken worden aangezien. Ze zijn echter o.a. getekender van onderen, met een donkere vleugelachterrrand en een contrastrijker koppatroon. En ze 'bidden' veelvuldig. Vrouwtjes zijn wat gemakkelijker te herkennen, volwassen mannetjes zijn onmiskenbaar, mits goed gezien.