Spreeuwen tellen

Eén van de onderdelen het Jaar van de Spreeuw is een landelijke slaapplaatstelling in het weekend van 25/26 oktober. De timing lijkt perfect, want er verblijven momenteel enorme aantallen in ons land. Tijdens de Euro Birdwatch op 4 oktober was het veruit de meest waargenomen soort met bijna 500.000 exemplaren. Daar slapen er vast nog heel veel van in ons land.

Waarom slaapplaatsen tellen?

De Spreeuw maakt gebruik van gezamenlijke slaapplaatsen, waar zich tot wel enkele tienduizenden vogels verzamelen. Het beeld van de huidige ligging van die slaapplaatsen is echter verre van volledig. We willen heel graag weten welke aantallen er tegenwoordig op de slaapplaatsen samenkomen, welke gebieden van belang zijn en in welke habitats ze zijn gelegen. 

Claim een slaapplaats

• Claim je telgebied via dit kaartje met daarin alle bij ons bekende slaapplaatsen.
• Een nieuwe slaapplaats intekenen kan ook via dit kaartje.
• Groen omrande gebieden zijn vacant, de blauwe gebieden worden geteld.
• Van de cirkelvormige groene gebieden weten we dat er in de afgelopen tien jaar een slaapplaats lag, maar ontbreekt kennis over het huidige gebruik.

Handleiding

• Tel de reeds aanwezige vogels (vliegen vaak in rondvluchten), aangevuld met de aanvliegende vogels. 
• Start een uur voor zonsondergang, dus op 25 okt. om 17.55u en op 26 okt. om 16.55u.
• Bekijk dit filmpje met een telinstructie.

Resultaten

De voorlopige resultaten van de telling delen we zo snel als mogelijk via een bericht op sovon.nl. Deel je telling gerust via onze Facebookpagina of op Twitter via @Sovon.

Fotowedstrijd

Aan deze telling is een fotowedstrijd gekoppeld, waarbij we ook beelden willen gebruiken om telsoftware te testen. Kijk op fotowedstrijd voor voorwaarden en deelname.
We hopen dat je mee wilt doen, claim snel een slaapplaats! Voor vragen kun je mailen naar
Spreeuw@sovon.nl
';
// --> .