Opeens barmsijzen, en niet zo weinig

Ging vorig jaar het barmsijzenalarm af, ook winter 2018/19 lijkt er wat moois te gaan gebeuren. Begin november verschenen er in ieder geval opvallende groepen barmsijzen. Hoogstwaarschijnlijk gaat het vooral om de in het noorden broedende Grote Barmsijs.

Trektellers blij

Gewoonlijk zit het er na de eerste week van november wel zo'n beetje op voor de meeste trektellers, zeker in het binnenland. Maar dit jaar 'zou november wel eens langer kunnen gaan duren'. Aldus de tellers van de Lemerberg (Overijssel), waar vandaag na een paar stille uurtjes plotseling groepjes van enkele tientallen barmsijzen verschenen, in totaal 356. Ook elders was het vandaag raak, met de 855 bij het Groningse Muntendam als voorlopig record.

Begin van een trekgolf

We staan zo te zien nog aan het begin van de trekgolf. Als je op het kaartje van trektellen.nl kijkt, met de resultaten van de eerste acht dagen november, zie je nog een zwaartepunt in het noordoosten van het land. Maar dat kan binnen enkele dagen anders liggen, zo weten we uit het verleden. Met de snelheid waarmee de barmsijzentrein over het land kan rollen, zijn ze heel spoedig overal te verwachten.

Vanuit het niets?

Zo'n trekgolf verschijnt natuurlijk niet vanuit het niets. Wie de site in de gaten hield waar de telresultaten van Falsterbo (zuidpunt Zweden) worden bijgewerkt, zag het al aankomen. Tot nu toe passeerden daar al bijna 5500 barmsijzen, anderhalf maal het langjarige gemiddelde voor een heel najaar (1973-2017). Zo'n 2100 passeerden er in twee dagen tijd. Ook elders in Noord-Europa blijken de barmsijzen grote trekdrang te vertonen. Dat belooft nog wat...

 

Fred Hustings & Arjan Boele