Opdringende koude, Goudplevieren in de lucht

We krijgen deze week een speldenprik van de winter, met nachten die net onder nul uitkomen. Een stuk kouder is het in Noordoost-Europa. Het leidt tot opvallende verplaatsingen van Goudplevieren.

Dat was althans gisteren, 7 november 2016, het geval op enkele trektelposten (trektellen.nl). Meest bijzonder was het aantal over telpost Hazewater bij Amersfoort.

Geweldige dag

Een enthousiaste teller aan het woord: "Zo eens in de zoveel jaar heb je een dag die je nooit meer vergeet. Vandaag was zo'n dag. Met bijna 3500 Goudplevieren was het met grote afstand de beste dag ooit in Nederland van de binnenlandposten, de IJsselmeerposten niet meegerekend.

Ondanks bewolking en regen

De dag begon met stevige regen tot een uur of 11:30. Toen de regen wegtrok en ik uit het raam keek, zag ik met regelmaat groepen Stormmeeuwen naar zuid vliegen. Toen Aat (Maarnse Berg) daarna apte dat hij in korte tijd al 150 Goudplevieren had, ben ik naar onze eigen telpost gegaan. Ik dacht: misschien zie ik wel een groep van 100 Goudplevieren. Dat zou voor onze post al ongekend zijn... Toen ik binnen vijf minuten al een groep van 200 Goudplevieren had, en in totaal al 400, had ik nog maar één focus: 'goppels' zoeken.

Hoog en hard

Alle Goudplevieren gingen hoog naar W-ZW. Zeer regelmatig even uit de bewolking komend en kort zichtbaar. Ongetwijfeld heb ik veel gemist, wellicht zijn er nog wel 1000 tot 2000 vogels vóór 13:15 langs gevlogen. De vogels vlogen in de regen gewoon door."

Leuke watervogeltelling op komst?

Komend weekend vindt de landelijke novembertelling van watervogels plaats. November is altijd de topmaand voor Goudplevieren in ons land, met gemiddeld rond 200.000 getelde exemplaren. Hoe zal het dit jaar zijn? En zouden er nog wat meer soorten voor de kou in het noordoosten op de loop zijn gegaan? Na het weekend weten we meer. Voor meer informatie over trends van Goudplevieren in Nederland, zie dit artikel uit Limosa.