Mislukt broedseizoen Drieteenstrandloper?

Dramatische berichten vanuit Groenland, waar dit jaar misschien geen jonge Drieteenstrandloper groot wordt. Dat kan ingrijpende gevolgen hebben. Let komende maanden extra op en geef tellingen van adulten en jongen door.

Jeroen Reneerkens onderzoekt al jarenlang hoe broedende Drieteenstrandlopers zich redden in zijn Groenlandse onderzoeksgebied. Maar dit maakte hij niet eerder mee: de complete uitval van een broedseizoen. Waarschijnlijk komt er geen jonge vogel groot dit jaar.

Late winter

Boosdoener is een uitzonderlijk late inval van extreem winterweer. Drieteenstrandlopers die in hun broedgebieden arriveerden, troffen bergen sneeuw en ijs. Ze moesten in de overlevingsmodus en aan broeden viel niet te denken. Lees voor een impressie het bericht An update on the progress of the exceptionally snow-rich breeding season in northeast Greenland.

Tellingen jonge Drieteenstrandlopers nodig

Groenland is, met Noordoost-Canada, een belangrijke leverancier van in Nederland verschijnende Drieteenstrandlopers (al duiken misschien ook Siberiërs op). In de komende twee maanden zijn jonge Drieteenstrandlopers nog goed van adulte te onderscheiden.

Het is daarom buitengewoon nuttig om, als zich de kans voordoet, goed op te letten en te noteren:

  • (a) de totale groepsgrootte
  • (b) het aantal als jonge vogel geïdentificeerde individuen
  • (c) het aantal adulten.

Stuur deze gegevens, voorzien van je naam en exacte locatie (liefst coördinaten), naar Jeroen Reneerkens. Hij kan zo de impact op populatieniveau van het extreme voorjaar van 2018 vastleggen.

Instructies

Natuurlijk is het lastig om pakweg grote groepen Drieteenstrandlopers uit te turven op leeftijden. Maar iedere goed uitgevoerde en ingestuurde steekproef is meer dan welkom!

Lees een korte samenvatting van instructies, inclusief veel gemaakte fouten. Er is ook een uitgebreidere handleiding beschikbaar (in Engels) met instructieve plaatjes.

Fred Hustings