Kraanvogels op komst?

Het is ieder jaar weer afwachten wat er bij ons te merken is van de doortrek van Kraanvogels. De weersomstandigheden tijdens de wegtrek spelen een belangrijke rol. Maar de kansen op een waarneming, en vooral ook op forse aantallen, nemen wel toe.

Dat heeft twee oorzaken. Kraanvogels doen het als broedvogel goed in Noord-Europa en ook in Duitsland. Dat ze zich in ons land vestigden als broedvogel, en heel geleidelijk wat toenemen, ligt in het verlengde van die ontwikkeling.

Minstens zo belangrijk, met het oog op de aantallen trekkers, is het ontstaan van de grote pleisterplaats Diepholzer Moorniederung in Niedersachsen, niet eens zo ver van de Nederlandse grens. Een relatief westelijk gelegen pleisterplaats met spectaculair toenemende aantallen. Als die begint leeg te stromen en de wind staat goed...

Vandaag 7 november is er een eerste forse doortrekgolf, voorlopig beperkt tot het uiterste oosten van het land. Er zijn groepen gezien tot 500 of meer (hou de meldingen in de gaten op waarneming.nl). De komende dagen zit de voorspelde wind in de zuid- tot zuidoosthoek. Alle reden om tijdens het buiten zijn alert te wezen op een aanzwellend 'krroee...krroee' geluid.

De aantallen pleisterende Kraanvogels op diverse locaties in Europa kun je hier bekijken.