Kerkuilen weten niet van ophouden

Dat het een mooi jaar was voor uilen, met dank aan een goede muizenstand, was wel duidelijk. En zoals wel eens voorkomt in zulke jaren: sommige Kerkuilen blijven het tot laat in het jaar proberen.

Dat levert fijne momenten op voor onderzoekers en beschermers. Een enthousiaste Jan Jacobs van Kerkuilenwerkgroep Betuwe-Oost:

"Gisteravond, donderdag 11 december zijn de vier overgebleven jongen van het derde broedsel te Afferden geringd. De conditie van de jongen was uitstekend, komende week zullen ze de kast verlaten. Eerder dit jaar zijn er op die plek drie en acht jongen uitgevlogen, wat een totaal van 15 uitgelogen jonge Kerkuilen oplevert!

Ook kwam er gisteren weer een nieuw broedsel aan het licht, wat de stand van eerste broedsels in ons werkgebied voor 2014 op 29 brengt. Die 29 paartjes wisten 123 jongen groot te brengen waarvan er 70 geringd zijn. Een opvallend hoog aantal van tweede broedsels volgde, negen in totaal. Hieruit zijn 37 jongen uitgevlogen waarvan 32 geringd. En voor het eerst sinds de start van de werkgroep in 1993 een derde broedsel met vier jongen. Een heel mooi resultaat dat gisteren gevierd is met koffie en taart!"