Het barst van de IJsvogels

Vanaf een punt met mooi uitzicht binnen een kwartiertje vijf verschillende IJsvogels zien...dat gebeurt niet vaak. Maar momenteel is het voor bofkonten mogelijk.

Bij de landelijke watervogeltelling half september, voor de meeste watervogeltellers de start van een nieuw seizoen, zijn heel veel IJsvogels gezien. De voorlopige telresultaten zien er prima uit. Werden IJsvogels vorig jaar september in 8% van de telgebieden gemeld, bij de reeds ingevoerde gebieden dit jaar is het dubbel zo veel. Gemiddeld ging het vorig jaar om 1,66 IJsvogels in 'positieve' gebieden, dit jaar om 2,28 ex. Er waren telgebieden bij met 10 (1x), 9 (1x) en 7 (2x) IJsvogels...en dan te bedenken dat veel resultaten nog moeten worden ingevuld.

Formidabel herstel

IJsvogels kregen door enkele wat koudere winters een gevoelige tik. De aantallen broedvogels halveerden tussen 2008 en 2013. Maar na de ultrazachte winter 2013/14 tekende zich een spectaculair herstel af, en de winter 2014/15 (fris maar niet koud) hield dat niet tegen. Inmiddels is de stand weer aardig op peil.

September is de tijd

Elk jaar pieken de aantallen IJsvogels in september. Eind van een lang broedseizoen waarin, als het meezit, veel jongen zijn geproduceerd. Bovendien begint enige toestroom vanuit naburige landen. Wat later volgen nog wat Noord- en Oost-Europese vogels. En dan wordt het spannend, want een strenge vorstperiode kan behoorlijk het mes zetten in de winterstand.

Roepende IJsvogels

September is ook de tijd dat IJsvogels vaak luidruchtig zijn, zeker als ze met vele zijn. Want het is belangrijk om voor de winter een goede visplek te reserveren. Die zijn schaars, de kapers liggen op de loer, en dus moet je als IJsvogel voortdurend je plekje verdedigen. Achter elkaar aanjagende, druk roepende IJsvogels: in deze tijd van het jaar heel gebruikelijk.