Friese Zeearenden geringd

In het Lauwersmeergebied hebben medewerkers van Sovon en Staatsbosbeheer twee jonge Zeearenden geringd. Het ging om twee jonge vrouwtjes van elk dik drie kilo zwaar. Beide jongen verkeerden in prima conditie, gezien de hoeveelheid prooien op het nest niet eens zo verwonderlijk. Onder de prooiresten bevonden zich de restanten van negen Meerkoeten en twee volwassen Brandganzen. De meeste prooi was vis, waaronder tien karpers, drie rietvoorns en ook zeelt, bot en baars. De karpers in kwestie waren vrijwel alle bijna een halve meter groot.

Het is het derde jaar op rij dat in het Lauwersmeergebied jonge Zeearenden worden geringd, maar het was de eerste keer dat er twee jongen in het nest zaten. In 2009 ontdekten medewerkers van Sovon het zeearendennest en sindsdien worden de vogels nauwkeurig gevolgd. Ook de komende weken worden de vogels in de gaten gehouden, totdat de twee jonge vrouwtjes uitvliegen.

Naast de Zeearenden in het Lauwersmeer zitten er ook paren met jongen in de Oostvaardersplassen, de Biesbosch en Roggebotzand.

RTV Noord maakte een mooie impressie van de ringactie.